Kraj listopada vrijeme je za prisjećanje na ljubav, uspomene, drage ljude kojih više nema. Blato na Korčuli u tome prisjećanju ima posebnu priču

Priča je to vezana uz sve ono što su stoljećima vrijedne težačke ruke skupljale cijele godine, kako bi upravo u ovo vrijeme odale počast jednoj nesretnoj ljubavi, kroz slasticu tako intenzivnu, tako punu ljudske sudbine.

Lumblija je vrsta kolača nalik na kruh, koja se priprema jedino u Blatu, od brašna, šećera, cimeta, klinčića, anisa, muškatnoga oraščića, grožđica - svega onoga što uspijeva na otoku. Kako Blaćani tvrde, lumblija je baš njihova, a ostatakom se otoka i svijeta proširila udajom Blajki. Legenda kaže kako je lumblija, koja se ovdje priprema više od od 200 godina, nastala dok je Dalmacija bila pod Napoleonovom vlašću. Na Korčuli je tada boravio francuski pekar, koji se zaljubio u lokalnu djevojku. Kako je odlazio Napoleon, odlazila je i vojska, pa se i nesretni pekar morao pozdraviti sa svojom ljubavi. Poklonio joj je kolač od ponajboljih namirnica koje su uspijevale na otoku, stavivši joj ga u ruke uz riječi n'est oublie pas, ne zaboravi. Kolač je ostao kao spomen na nesretnu ljubav, nazvan onako kako je djevojka čula pekarove riječi - "lumblija".

Tijekom stoljeća lumblija je i za brojne iseljenike s otoka postala veza s domom. Lumblije su se slale diljem svijeta kako bi ljudi osjetili sve one mirise i okuse kojih u tuđini nema. Na otoku, lumblijima se obilježava blagdan Svih svetih i upravo u to vrijeme gotovo svaka kuća priprema lumbliju prema vlastitom, tajnom i svake godine malo dorađenom receptu, koja se degustira uz čašu domaćega prošeka. Prepoznata kao posebnost i autohtono blago, lumblija danas ima i svoje Dane koji se održavaju u Blatu krajem listopada. Tada se mogu degustirati različite, osebujne lumblije, a bira se i najbolja po mišljenju stručnoga žirija, ali i prema mišljenju publike. Ove godine najbolja se lumblija bira 30. listopada. www.tzo-blato.hr