Drugi o nama
- Tzo Blato
- Tuesday, 29 July 2025
Zalazak sunca obavija Gradski park u Blatu zagasitim nijansama dok prve note Emila Martinovića najavljuju još jednu čarobnu večer manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja – Blato Wine and Dine“. Ovaj gastro doživljaj, u srijedu 30. srpnja 2025. od 20:30 sati, spaja tradiciju i gastronomiju na otoku Korčuli, donoseći vam priče kapitanskih obitelji, mirise maslina i okuse vina koji su stoljećima oblikovali lokalnu dušu. Svaki zalogaj ovdje je mali odbljesak bogatih lokalnih običaja i tradicije.
Drugi po veličini drvored lipa u Europi
Prije nego što uđete u park i prepustite se vinima Vinarija Bačić, Dine, Korkyra ili Šarenko, prošećite kroz veličanstveni drvored lipa Zlinje koji se proteže čitavom dužinom mjesta. Ovaj drvored je dug jedan kilometar i drugi je najduži drvored lipa u Europi odmah nakon čuvenog berlinskog Unter den Linden.
Zanimljivo je kako je glavni “razlog” zašto su blaćanske Zlinje toliko široke upravo “tonoto” što je blatski naziv za veliku mrežu pletenu od tanjeg jutenog konopca koja je služila za osiguravanje tereta na leđima magaraca i da se dva magarca u biti mogu mimoići sa tim teretom na leđima ispod današnjih Zlinja.
Najveći drvored na otoku nije samo biser parkovne arhitekture, već i mjesto za fotografiju na vašoj Instagram priči.
Težak i Lumblija zaštitni znakovi Blata
Dok glazba stvara laganu kulisu, na štandovima Blato d.d. čeka vas Težak vino čije ime asocira bogatu poljoprivrednu povijest Blata, a okusom osvaja i najizbirljivija vinska nepca. U Blatu vas nauče kako je Težak uisitnu težak pa oprezno s ovim vinom da čaša više ne bude previše. Istražite i ekstra djevičanska maslinova ulja – zlatna, s blagom gorčinom, savršeno za mariniranje ribe ili dresiranje salata s polja oko Blata.
Obavezno kada dođete u Bato probajte i blatsku lumbliju, tradicionalni kolač nezaborava koji je uspomena na jednu ljubav. Priča koja i danas prati ritual pripreme lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade djevojke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada djevojka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač Lumblija ostao je kao spomen na te dane. Djevojci su riječi n’oublie pas zvučale kao “lumblija”, ali poruka je bila jasna, a jezična barijera prevladana.
Kad sunce zađe vratite se u Gradski park gdje vas očekuju bogati otočni štandovi, ručno rađena keramika i suveniri koji nose pečat lokalnih obrtnika. U atmosferi ispunjenoj smijehom, mirisom otočnih delicija kuća Narodne glazbe Blato poslužit će tuna odrezak s „kupusom na tabak“ savršeni spoj mora i polja.
Obližnje plaže Prižbe – plaže i more koje se ne zaboravljaju
Nakon vinskog zanosа i vrhunskih otočnih okusa preporučujemo da drugi dan svakako odete na jutarnju ekspediciju prema Prižbi, tek nekoliko kilometara od Blata. Vijugavom cestom kroz mirisne otočne krajolike stižete do nevjerojatnih uvala gdje kristalno more mami na kupanje i ronjenje. Ovdje ćete otkriti kako ovaj dio otoka, iako povijesno vezano uz vinograd i maslinu, diše i morem i suncem koje se presijava na plićaku i plažama koje nećete htjeti napustiti.
Izvor: Turističke priče https://www.turistickeprice.hr/okusi-i-mirisi-zavicaja-blato-wine-and-dine/





