U Blatu se i ove godine od 19. listopada do 07.prosinca 2024. godine održava manifestacija Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi.

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije koje će se ove godine održati u subotu, 26.listopada s početkom u 18:00 sati u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu uključuje degustaciju i prezentaciju Lumblije, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule, ali i sve jesenje okuse i mirise Lumblije, Blata, otoka Korcule i poluotoka Pelješca s posebnim naglaskom na proizvode koji su nositelji posebnih zaštićenih oznaka kvalitete na nacionalnoj razini i EU razini.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje Vam donose učenici Srednje škole „Ivo Padovan“ Blato na blatskoj Plokati koje će se ovom prilikom održati u nedjelju, 27.listopada s početkom u 10:00 sati.

Posebna nam je čast i zadovoljstvo predstaviti gastro radionice naših registriranih proizvođača Lumblije  temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), a pored umijeća izrade ove jedinstvene slastice, sudionici ovih vrsnih radionica imati će priliku i degustirati Lumbliju. Prethodna prijava za sve gastro radionice obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem naše FB stranice Visit Blato Korčula

Registrirani proizvođači Lumblije na području Blata:

  • OPG Mirošević - radionica izrade i degustacija lumblije/7.studenog 10:00-13:00/ prijave obvezne u TZ Blato
  • OPG Protić Sanja - radionica izrade i degustacija lumblije/14.studenog 10:00-13:00/ prijave obvezne u TZ Blato
  • Moja Nadalina j.d.o.o. - radionica izrade i degustacija lumblije/26.studenog 10:00-13:00/ prijave obvezne u TZ Blato
  • Konoba Zlinje - radionica izrade i degustacija lumblije/3.prosinca 10:00-13:00/ prijave obvezne u TZ Blato

„LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali posebno se ističe i značenjem koje ova izvorna slastica ima za Blato i  otok Korčulu.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Time je očuvano njezino početno značenje - sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

S obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastronomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča je koja tek treba biti ispričana, posebno kada se uzme u obzir i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede u lipnju 2021. godine na nacionalnoj razini zaštitilo naziv „Lumblija“ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP), dok je dana 22.studenog 2022.godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Uredba o upisu naziva „Lumblija“ u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen postupak registracije, a naziv „Lumblija“ zaštićen na području Europske unije.

Time je ovaj višegodišnji proces zaštite, s posebnim naglaskom na Viteško udruženje Kumpanjija Blato i sve registrirane proizvođače Lumblije na našem području, priveden kraju. Ovo je, pored svega, ujedno i posebno priznanje, ali i zahvala svima onima koji su doprinijeli zaštiti ovog tradicionalnog proizvoda otoka Korčule koji potječe iz Blata.

EU znak zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se od sada nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda zaštićene i tradicionalne recepture, a Republika Hrvatska, zajedno sa tradicionalnim kolačem Lumblijom, sada broji 48 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

Zbog svojih sastojaka Lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

"Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Dobro nam došli!

dani lumblije 10 2024 2