Uoči Dušnog dana Blatom se širi miris lumblije. Priprema se samo u ovo doba godine, a zovu je i kolač nezaborava. Taj kolač svaka domaćica priprema od dvadesetek mirodija koje se dodaju brašnu, recept se prenosi s majke na kćer, s bake na unuku.

- Već se ljeti znalo što sve dođe u lumbliju, pa se po malo pripremao i mindul, odnosno badem, i orah i vino od mošta crnog od kojeg se pravi varenik koji je važan sastojak lumblije, on daje boju i aromu, objašnjava Marija Šeparović.

Običaj je da se nakon posjeta groblju, u domu, u obiteljskom krugu blaguje lumblija kao sjećanje na one kojih više nema ili su daleko.

Daruje se dragim prijateljima, a ni u iseljeništvu Blaćani se ne odriču lumblije koja ih povezuje s rodnim krajem.

- U ovo vrijeme kada im iz doma dođe taj okus lumblije u vremenu kad ne mogu biti doma, kada se sjećaju svih najmilijih, kada ne mogu otići na groblje ili biti sa svojim obitelji, onda je lumblija ta poveznica s domom, ona ima intenzivan miris i okus i volili je ne volili uvijek je ta poveznica s domom. Zbog toga smatramo da je kolač nezaborava, objašnjava Ivana Sardelić, ustanova u kulturi Blatski fižuli.

Legenda koja se vezuje uz blatsku lumbliju glasi: za vrijeme francuske okupacije ovih prostora mladi Francuz je došao u Blato, upoznao mladu Blajku i oni su se zaljubili. Kad je on morao spletom nesretnih okolnosti za njih otići, od svih sastojaka što ih je imao, napravio joj je kolač i rekao n’ublie pas (ne zaboravi me), a ono što je ona čula bila je lumblija.

Sastojci lumblije u doba kada je nastala su bili jako skupi i dragocjeni: orasi, mindeli (bademi), grožđice. Vrlo važni začini su muškatni oraščić, klinčić i cimet. Sa začinima treba biti oprezan jer su jako intenzivnog mirisa i okusa. Od sastojaka tu je rakija anižeta, rogačica, orahovac i najvažniji sastojak varenik – kuhani mošt. Bez tog sastojka lumblije ne mogu biti kako trebaju. Još je potreban šećer, vanilin šećer i tri vrste masnoće - maslinovo ulje, maslac i mast. Suhi sastojci se dobro izmiješaju, zatim se dodaju jedan za drugim tekući sastojci, sve se dobro izmiješa i na kraju dodajte kvasac s malo brašna. Važno je da tijesto odstoji dok kvasac reagira - 2 do 3 sata, što duže, to bolje. Tijesto se premijesi i peče u obliku kruščića na 180 °C 35 do 40 minuta.

Lumblije su odlične za konzumaciju čim se ohlade, a interesantno je da traju i do mjesec dana na sobnoj temperaturi.