Blatska torta ® – kraljica torti na otoku Korčuli

Blato i otok Korčula poznati su po tradicionalnoj slastici lumbliji, a od listopada 2017. godine gastronomija Blata i otoka Korčule bogatija je za još jednu slasticu – blatsku tortu®.

Osim istih sastojaka, te dvije slatke delicije povezuje i priča o ljubavi, a upravo su ljubav i lumblija potaknule Kristinu Sardelić (Moja Nadalina jdoo, Blato) da osmisli blatsku tortu® – novu i jedinstvenu slasticu sa svim sastojcima lumblije, posebnu tortu koja nosi dašak prošlog vremena i sadržava sve namirnice upotrebljavane od davnina u tradicionalnoj pripremi lumblije, no ipak prilagođenu nepcu modernog potrošača.

Blatska torta ® okruglog je oblika, ukrašena listićima badema, jezgrom oraha, kriškom limuna, kriškom naranče i ušećerenim bademima dok je na svojim bočnim stranama ukrašena listićima badema.

Zašto naziv blatska torta ®? Vrlo jednostavno – ideja je rođena u Blatu, njezini su sastojci preuzeti iz starog blatskog recepta za lumbliju, a Kristina, inače podrijetlom iz Vela Luke, udana je za Blaćanina pa je taj kolač iz ljubavi darovala svojem mužu, koji joj je od početka neizostavna potpora u izgradnji njezina malog slatkog carstva.

Blatska torta ® prvi je put predstavljena u listopadu 2017. godine na 6. Danima blatske lumblije.

Blatska torta® zaštićena je autorskim pravima, a Kristina Sardelić nositeljica je žiga i industrijskog dizajna za blatsku tortu pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo: https://www.dziv.hr/

Blatska torta ®
Kristina Sardelić

Moja Nadalina d.o.o.
Ulica 47, br. 20
20271 Blato/Korčula
+385/95 843 2220

blatska torta 001

blatska torta 002

blatska torta 003