klapskopjevanje2

Tradicija klapskog pjevanja posebno je živa u Blatu u kojem se svakog kolovoza odvija Susret klapa Dubrovačko-neretvanske županije, a svakog svibnja Večer novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Pored toga što su otoci Korčula i Hvar najsunačniji otoci na Jadranu, Korčula je i najraspjevaniji. Koliko je točan podatak o najvećem broju sluhista po broju stanovnika nije poznato, ali glazbenu nadarenost Korčulana potvrđuju Velolučani Oliver Dragojevića i Jasna Zlokić, Meri Cetinić iz Blata, Festivala pisme i vina u Korčuli, legendarna klapa Ošjak iz Vele Luke i današnji blatski Kumpanji.

Zato nije čudno da se u Blatu svake godine održavaju Večer klapa Dubrovačko-neretvanske županije i Večer novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Muške i ženske klape Dubrovačko-neretvanske županije okupljaju se svakog kolovoza na trgu ispred župne crkve. Večer je natjecateljska, a klape ocjenjuju stručni žiri i publika. Večer novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa Omiš održava se krajem svibnja. I tu stručno povjerenstvo i publika nagrađuju najbolje izvedbe, skladbe i stihove, a obje večeri su iznimno posjećene.

U Blatu trenutno djeluju i vrlo uspješna muška klapa Kumpanji, nova muška klapa Rikordo, ženska klapa Kanela, ženska klapa Prinčipese, te dječje ženske klape Kolajna,  klapa Koraja i klapa Manina.