Blatska župna crkva Svih Svetih spominje se u pisanim izvorima 14. stoljeća, dok neki izvori smještaju njen početak gradnje već u 10. stoljeću. Izgrađena je u središtu mjesta, na prostranom trgu, blatskoj Plokati, na kojem se i danas ističe zajedno sa zvonikom i ložom. Tijekom ljetnih mjeseci otvorena je za posjetitelje.

1

Istočni dio crkve ujedno je i najstariji te je tamo smješten glavni oltar. Oltarna pala  - diptih prikazuje sve svete i Bogorodicu s djetetom. Obje su djelo mletačkog renesansnog majstora Girolama da Santacrocea, a u Blato su donesene 1540. godine.

U župnoj crkvi se ističe i kip Gospe, čudotvorni Bogorodičin kip, pronađen na morskoj obali koji je nekada bio pulena – drvena skulptura na pramcu broda. Kip je danas ukrašen nakitom kojeg su stoljećima poklanjali vjernici. Prema starosti, količini i vrijednosti ova zbirka jedna  je od vrijednijih zavjetnih zbirki u Dalmaciji.

U posebnoj kapeli, u mramornom sarkofagu, smješteni su ostaci sv. Vincence, zaštitnice Blata. Sv. Vincenca je rimska mučenica, a njene relikvije su donesene u Blato 1795. godine. Svake godine, 28.travnja, njene moći nose se  u svečanoj procesiji oko mjesta. Taj dan je i Dan Općine Blato, kao i glavni nastup VITEŠKO UDRUŽENJE KUMPANJIJA BLATO 

Na pročelju crkve ističu se veliki okrugli prozori –rozete, karakteristični za graditeljstvo u Dalmaciji. Kipovi na vrhu pročelja uobičajeni su u korčulanskom graditeljstvu. Sa zapadne strane su sv. Marko i sv. Ivan Evanđelist, a sa sjeverne poprsje Stvoritelja te proroci Ilija i Jeremija. Lice, brada i odjeća proroka napravljeni su po uzoru na izgled plemića iz 17. i 18. stoljeća.

Župna crkva  2  Župna crkva

4  Župna crkva  6

6 6