Informacije o načinima plaćanja, valuti, povratu poreza, bankama i carini:  

Valuta:  
Kuna (1 kuna = 100 lipa).  
Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa, te 1, 2, 5 i 25 kuna  
i novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1.000 kuna.

Plaćanje je moguće isključivo u kunama, a strane valute mogu se promijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova.  

Banke su otvorene tijekom cijelog dana od ponedjeljka do petka, subotom samo u jutarnjim satima, a nedjeljom su zatvorene. Brojni bankomati smješteni su u svim većim mjestima na otoku Korčuli.  

Kreditne kartice: na otoku Korčuli većina hotela, restorana i trgovina primaju kreditne kartice (American Express, Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, Sport Card International).

Carinske odredbe:  
Carinske odrebe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije.  
Strana valuta se slobodno unosi i iznosi; domaća valuta do 15.000 kn. Vredniju profesionalnu i tehničku opremu treba prijaviti na granici.  

Psi i mačke u pratnji vlasnika trebaju imati Međunarodnu svjedodžbu od službenog veterinara da je od cijepljenja protiv bjesnoće prošlo najmanje 15 dana, ali ne više od šest mjeseci.  

Povrat poreza stranim državljanima za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna s potvrdom obrasca »Porezni ček« (Tax cheque), kod izlaska iz zemlje.  

Informacije:  
Carinska uprava Republike Hrvatske  
Tel: 01 6102 333  


Povrat poreza za strane državljane:  
Turisti koji u Hrvatskoj kupe robu (osim naftnih derivata) čija vrijednost premašuje 500 kuna po računu, mogu zatražiti povrat poreza na dodanu vrijednost ("PDV").  
Prilikom kupnje, prodavač će osigurati kupcu obrazac PDV-P, koji se mora ispuniti i ovjeriti pečatom na licu mjesta. Prilikom izlaza iz zemlje račun treba ovjeriti na hrvatskoj carini.

Povrat PDV-a u kunama može se dobiti u roku od šest mjeseci u samoj trgovini gdje je roba kupljena (u tom se slučaju poreza vraća odmah) ili slanjem ovjerenog računa u trgovinu zajedno s brojem računa ne koji će se povrat isplatiti. U ovom slučaju povrat poreza se plaća u roku od 15 dana po primitku računa.