S ciljem promocije i poticanja inicijative za kvalitetnim osmišljavanjem izrade lokalnih suvenira i proizvoda Turistička zajednica Općine Blato raspisala je i objavila na svojim mrežnim stranicama Javni poziv za prijavu rješenja i odabira autentičnog blatskog suvenira u 2023. godini.

Prijavljeni suveniri trebali su predstavljati odraz kontinuiteta kulturnog, kulturno-povijesnog i tradicijskog naslijeđa Blata i otoka te prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu, gastro-eno ili prirodnu baštinu.

Suveniri koji su zadovoljili uvjete i kriterije ovog Javnog poziva i bili izabrani kao najbolji u 2023.godini temeljem ovog Javnog poziva, postaju nositelji posebne oznake Autentični blatski suvenir.

Prijavljeni suveniri mogli su biti: umjetnički, umjetničko-obrtnički, eno-gastro proizvodi, ukrasni i/ili uporabni.

Temeljem Odluke donesene na održanoj 9. sjednici Turističkog vijeća o imenovanju Stručnog povjerenstva za odabir Autentičnog blatskog suvenira u 2023.godini,  kao i točke 9. Javnog poziva za prijavu rješenja i odabira Autentičnog blatskog suvenira u 2023.godini  dana  23.listopada 2023. (ponedjeljak) sazvana je sjednica Stručnog povjerenstva za odabir Autentičnog blatskog suvenira u 2023.godini u slijedećem sazivu:

Petar Bačić (jedan od predstavnika iz redova Turističkog Vijeća TZO Blato), Marino Sardelić (jedan od predstavnika iz redova Turističkog Vijeća TZO Blato), Sandra Šeparović (jedan od predstavnika iz redova Skupštine TZO Blato), Marin Žabica (jedan od predstavnika iz redova Skupštine TZO Blato), Željka Bosnić (jedan od predstavnika iz stručnog i/ili srodnog područja tematike Javnog poziva) i Marija Cetinić (jedan od predstavnika iz stručnog i/ili srodnog područja tematike Javnog poziva), a u nazočnosti direktorice Turističke zajednice Općine Blato (Maja Šeparović).

Turistički ured zaprimao je pristigla rješenja za izbor suvenira tijekom trajanja ovog Javnog poziva, odnosno u periodu od 5.travnja do 15.rujna 2023.godine.

Stručno povjerenstvo Turističke zajednice Općine Blato ocijenilo je redom sva pristigla rješenja te izradilo rang listu pristiglih prijedloga. Stručno povjerenstvo izvršilo je obradu, ocjenu valjanosti, bodovanje te izradilo rang listu  zaprimljenih prijedloga sukladno kriterijima spomenutog Javnog poziva.  O poduzetim radnjama Stručno povjerenstvo izradilo je predmetni zapisnik i pripremilo prijedlog Odluke o odabiru autentičnog blatskog suvenira u 2023. godini.

Na sjednici Stručnog povjerenstva za odabir Autentičnog blatskog suvenira u 2023.godini odlučeno je kako slijedi:

ODLUKA

O ODABIRU RJEŠENJA

„AUTENTIČNI BLATSKI SUVENIR U 2023.GODINI“

dodjeljuje se rješenju suvenira:

„Tancarica i kumpanjol“

(ručno oblikovana samostojeća figura od bijele gline,

engobe, glazure i 24k zlatnim sjajem)

proizvođač i nositelj: Dainesi Studio – Žana Boroe,  Blato

Povjerenstvo je odabralo tri najviše rangirana prijedloga suvenira s tim da je po Odluci  Stručnog povjerenstva Oznaka autentičnog blatskog suvenira dodijeljena onom suveniru koji bude na 1. (prvom) mjestu.  

Odabrani  suvenir u 2023.godini postaje nositelj posebne oznake  „Autentični blatski suvenir“ te će podnositelj imati obvezu korištenja navedene Oznake  na istome, a koji će Turistička zajednica odabranom nositelju i dostaviti.

Suvenir i prodajno mjesto sa ponudom suvenira koji nose posebnu oznaku Autentičnog blatskog suvenira biti će posebno promovirani na mrežnoj stranici Turističke zajednice Općine Blato.

Turistička zajednica Općine Blato obvezuje se certificirane suvenire/proizvode promovirati na svojim službenim mrežnim stranicama. Turistička zajednica Općine Blato koristiti će suvenire za potrebe promocije destinacije te ih nabavljati isključivo po veleprodajnoj cijeni.

Za prva tri mjesta na temu suvenira osigurane su i novčane nagrade kako slijedi:

1. nagrada/nositelj oznake „Autentični blatski suvenir“ - 300 EUR
2. nagrada - 200 EUR
3. nagrada - 100 EUR

Preostala rješenja suvenira koja su zadovoljila kriterije Javnog poziva:

 • „Stand here, Captain!“ - slikovnica o Kumpanjiji na engleskom jeziku
  Narodna knjižnica Blato

  (2. nagrada rješenja za suvenir temeljem bodovne liste)
 • „Tun pristani, kapitane!“ - slikovnica o Kumpanjiji na hrvatskom jeziku
  Narodna knjižnica Blato

  (3. nagrada rješenja za suvenir temeljem bodovne liste)
 • „Škatule batule ili u koga se strižu nožice“ – brošura stare igre i igračke Blata na Korčuli
  Učenička zadruga Konoba, Osnovna škola Blato
 • „Dijamant naušnice“ - ručno rađene naušnice od maslinova drva
  Francos Jewelery, Rijeka
 • Filcana dekoracija „Blatska nošnja“ – vunene figurice izrađene tehnikom suhog filcanja vune iglom, 100% ovčja vuna
  MML Dizajn, Zagreb

Preostala rješenja suvenira koja NISU zadovoljila kriterije Javnog poziva:

 • Štilac, tradicijski jedrenjak, suvenir brodić s oplatom od orahove ljuske i jedrima od domaćega platna, Marijan Maglečić 

Dodatnom provjerom putem Google tražilice i naknadnom pisanom dokumentacijom utvrđeno da je navedena prijava rješenja plagijat  te je kao takva poništena.

Pristigla rješenja za prijavu suvenira koja ne budu izabrana biti će vraćena  autorima/proizvođačima po završetku i provedenom izboru temeljem ovog  Javnog poziva, a najkasnije do 31.12.2023.godine.

Turistička zajednica Općine Blato i ovom prilikom zahvaljuje svim prijaviteljima, sudionicima i članovima Stručnog povjerenstva za izbor Autentičnog blatskog suvenira u 2023.godini te s zadovoljstvom najavljuje izbor Autentičnog blatskog suvenira koji će ponovno biti raspisan i tijekom 2024.godine.

kumpanjol aut bl suveniri

tancarica aut bl suveniri

oznaka autenticni blatski suvenir hr

oznaka autenticni blatski suvenir en