Dana 22.studenog 2022.godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Uredba o upisu naziva „Lumblija“ u registar zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI), čime je završen postupak registracije, a naziv „Lumblija“ zaštićen na području Europske unije. Objava je dostupna na poveznici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R2281&from=EN

Time je ovaj višegodišnji proces zaštite, s posebnim naglaskom na Viteško udruženje Kumpanjija Blato i sve registrirane proizvođače Lumblije na našem području, priveden kraju. Ovo je, pored svega, ujedno i posebno priznanje, ali i zahvala svima onima koji su doprinijeli zaštiti ovog tradicionalnog proizvoda otoka Korčule koji potječe iz Blata.

EU znak zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji će se od sada nalaziti na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda zaštićene i tradicionalne recepture, a Republika Hrvatska, zajedno sa tradicionalnim kolačem Lumblijom, sada broji 38 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Tradicionalni kolač lumblija ujedno je i prvi zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa ovom oznakom kvalitete (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na razini EU, a pored same oznake, neizostavno je i posebno značenje koje ova izvorna slastica ima za Blato i otok Korčulu.

Lumblija je okrugli kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Punoću bogate mediteranske arome u lumbliji zasigurno ćete najbolje okusiti onda kad je kušate na otoku Korčuli. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima i osobama koje ne želimo zaboraviti, koje su nam posebno drage, koje su daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na EU razini, uistinu postaje reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

„Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

„LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”

***

Registrirani proizvođači na području Blata:

OPG Mirjana & Danko Mirošević
nmirosevic@gmail.com
+385 99 684 65 46
85.ulica 41/2, 20271 Blato

OPG Protić Sanja
www.opgproticsanja.hr
protic.sanjaopg@gmail.com
+385 91 763 31 30
Ulica 43 br.16, 20271 Blato

Moja Nadalina j.d.o.o.
moja.nadalina@gmail.com
+385 95 843 22 20
Ulica 47. br 20, 20271 Blato

Konoba- pizzeria Zlinje
donjerkovic@gmail.com
+385 91 576 22 21
Ulica 85 br.6, 20271 Blato
@konoba_pizzeria_zlinije

lumblija eu 0002lumblija eu 0003lumblija eu 0004

lumblija eu 0005lumblija eu 0006