- Četvrtak, 25 Rujan 2025
U autentičnom ambijentu novootvorenog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva OPG Bosnić, ujedno i najnovijeg registriranog proizvođača zaštićene slastice lumblije na području Općine Blato, a u nazočnosti ostalih predstavnika i redovnih sudionika odnosno izlagača prepoznatljive eno-gastro manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja“, u organizaciji Turističke zajednice Općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi, kao službenih organizatora i nositelja ove jedinstvene baštinske manifestacije, u srijedu, 24.rujna 2025.godine, predstavljen je novi vizualni identitet manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja“.
Tom prilikom, pored novog i jedinstvenog glavnog logotipa manifestacije, koji će se premijerno predstaviti na tiskanim i ostalim promomaterijalima u sklopu nadolazeće manifestacije „Dani lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja“ tijekom mjeseca listopada, predstavljeni su redom i: dvojezični logotip manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja – Blato Wine and Dine“, vizual bedževa, standard fontova, gravura logotipa za čaše, novi vizualni identitet plakata, logotip manifestacije u odvojenim jezičnim verzijama, te vizuali za platnene torbe kao prepoznatljive suvenire manifestacije.
„Okusi mirisi zavičaja“ cjelogodišnja je manifestacija, koja se kroz različite segmente i ponudu, u skladu sa godišnjim dobom, odnosno visokom i/ili niskom sezonom, aktivno odvija u našoj destinaciji, umrežava proizvođače otoka Korčule i šire, te profilira našu destinaciju kao prepoznatljivu eno gastro destinaciju otoka Korčule i naše županije.
Prepoznatljiva događanja u sklopu ove manifestacije su:
- Okusi mirisi zavičaja – Uskrsni sajam u Blatu / travanj
- Okusi mirisi zavičaja – Blato Wine and Dine / lipanj, srpanj, kolovoz
- Okusi mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu/ listopad i studeni
- Okusi mirisi zavičaja – Božićni sajam u Blatu/ prosinac
Tijekom organizacije i provedbe takvih događanja, ne samo u vrijeme visoke sezone već i tijekom cijele godine, bitan segment jest prezentacija tradicijskih lokalnih proizvoda kako lokalnom stanovništvu tako i turistima, ali i međusobno umrežavanje samih izlagača.
Ovim aktivnostima omogućuje se daljnje umrežavanje proizvođača tradicijskih lokalnih proizvoda, a u cilju daljnjeg razvoja i podizanja kvalitete turističkog proizvoda, ali i suradnje među proizvođačima.
Cilj je omogućiti ne samo podizanje kvalitete postojećih proizvoda i načina prezentacije pokazivanjem primjera dobre prakse već i poticati plasman proizvoda lokalnih proizvođača u destinaciji.
Oznake kvalitete potrošačima jamče lokalno podrijetlo proizvoda, tradicionalni autentični proizvod priznate kvalitete te proizvodnju u skladu s pravilima i pod kontinuiranim nadzorom. Proizvođačima osiguravaju pak stvaranje proizvoda dodane vrijednosti i usmjeravaju ih na standardizaciju proizvodnje što za posljedicu ima povećanje kvalitete proizvoda.
Oznake kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede su:
Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), Zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) te oznaka Zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS), a po završetku nacionalne zaštite, proizvod se zaštićuje na razini EU.
Zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i zaštićenu oznaku izvornosti u Hrvatskoj trenutno nosi 46 proizvoda, od čega su dva prehrambena proizvoda sa područja otoka Korčule – tradicionalna slastica Lumblija s oznakom ZOZP i Korčulansko maslinovo ulje s oznakom ZOI, dok se po oznakama izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla zaštićenih na području cijele Europske unije RH nalazi na visokom sedmom mjestu među državama članicama.
Hrvatski otočni proizvod oznaka je kvalitete koju dodjeljuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a čiji se nositelji i sami proizvodi također prezentiraju preko spomenutih eno gastro otočnih manifestacija. Ovom oznakom dodatno se obogaćuje hrvatska turistička ponuda autohtonim proizvodima kroz koje posjetitelji mogu dodatno doživjeti hrvatske otoke.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo dodjeljuje dodatne oznake originalnosti i kvalitete, a to su oznaka žiga i oznaka industrijskog dizajna.
Organizatori i do sada prijavljeni i registrirani izlagači dogovorili su zajedničke smjernice budućih događanja koja će se, kao i do sada provoditi, pod okriljem jedinstvene manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja“, sa ciljem još boljeg unaprjeđenja te uspješnije provedbe istih, na zadovoljstvo svih sadašnjih i budućih sudionika, izlagača, posjetitelja i nositelja ove jedinstvene baštinske manifestacije Blata i otoka Korčule.

















