Župna crkva Svih svetih te Svetište i muzej Blažene Marije Propetog Isusa Petković otvoreni su za posjetitelje, zajedno s našim informatorima, od 24.lipnja prema slijedećem rasporedu:

Župna crkva Svih Svetih - od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 i 16:30 do 19:30 te subotom od 9:00 do 13:00 sati.

Blatska župna crkva Svih Svetih spominje se u pisanim izvorima 14. stoljeća, dok neki izvori smještaju njen početak gradnje već u 10. stoljeću. Izgrađena je u središtu mjesta, na prostranom trgu, blatskoj Plokati, na kojem se i danas ističe zajedno sa zvonikom i ložom. Tijekom ljetnih mjeseci otvorena je za posjetitelje.

Istočni dio crkve ujedno je i najstariji te je tamo smješten glavni oltar. Oltarna pala - diptih prikazuje sve svete i Bogorodicu s djetetom. Obje su djelo mletačkog renesansnog majstora Girolama da Santacrocea, a u Blato su donesene 1540. godine.

U župnoj crkvi se ističe i kip Gospe, čudotvorni Bogorodičin kip, pronađen na morskoj obali koji je nekada bio pulena – drvena skulptura na pramcu broda. Kip je danas ukrašen nakitom kojeg su stoljećima poklanjali vjernici. Prema starosti, količini i vrijednosti ova zbirka jedna je od vrjednijih zavjetnih zbirki u Dalmaciji.

U posebnoj kapeli, u mramornom sarkofagu, smješteni su ostaci sv. Vincence, zaštitnice Blata. Sv. Vincenca je rimska mučenica, a njene relikvije su donesene u Blato 1795. godine. Svake godine, 28.travnja, njene moći nose se u svečanoj procesiji oko mjesta. Taj dan je i Dan Općine Blato, kao i glavni nastup VITEŠKO UDRUŽENJE KUMPANJIJA BLATO

Muzej Blažene Marije Propetog Isusa Petković - od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 te subotom od 9:00 do 13:00 sati.
Svetište Blažene Marije Propetog Isusa Petković – svaki dan od 7:00 do 20:00 sati.

Svetište Blažene Marije Propetog Petković rado posjećuju brojni hodočasnici iz cijelog svijeta. Usprkos tome, svetište je i dalje prostor mira i kontemplacije.

U samostanu kojega je utemeljila blaženica nalazi se i njeno svetište. U svetištu su u kamenom sarkofagu smješteni njeni zemni ostaci. Sarkofag je izradio klesar Mirko Matulović iz Žrnova, svetohranište je rad akademskog umjetnika Jerolima Tišljara, a reljef u zidu svetišta je izradio akademski kipar Ante Sardelić iz Blata.

Uz svetište se nalaze i ispovjedaonice, te mali muzej posvećen životu i radu blaženice.

Svetište je otvoreno je tijekom cijele godine i mnogi ga hodočasnici, vjernici i turisti pohode tražeći njene zagovore i uslišanja.

Kulturni centar Blato otvoren je za posjetitelje od ponedjeljka do subote od 9:00 do 12:00 te od 18:00 do 21:00

Kontakt:
Kulturni centar Blato
+385 91 88 67 670
kulturnicentarblato@gmail.com
Facebook/ Galerija Nataša Cetinić (@kulturablato)

Grupne posjete uz obveznu prethodnu najavu

Reprezentativni prostor Kulturnog centra Blato u kojem posjetitelji mogu uživati u razgledavanju izložbe iznimno značajnog arheološkog lokaliteta kasnog željeznog doba Kopila, gradinskog naselja smještenog na sjevernom obodu Blatskog polja, i djelima suvremenih akademskih umjetnika u galeriji koja nosi ime poznate blatske slikarice Nataše Cetinić.

Etno zbirka Barilo u Blatu otvorena je za posjetitelje svakim danom od 9:00 do 20:00.

Kontakt:
Etno zbirka Barilo
00 385 91 546 51 72
dita.skrablin@gmail.com
http://www.korcula-barilo.com/
Facebook/ etnozbirkaBarilo

Grupne posjete uz obveznu prethodnu najavu

Etno kuća Barilo riznica je prošlih vremena koja čuva bogatu etnografsku zbirku marljivo skupljanu godinama i kao takva jedinstvena je u Blatu i na otoku. Svojim posjetiteljima nude poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta te prikazuju život i običaje naših predaka. Zbirku čini veliki broj uporabnih predmeta: od poljoprivrednih alata do svečane odjeće, tradicionalne nošnje, kuhinjskog pribora, ručnih radova, alata... U vrtu i dvorištu izloženi su poljoprivredni alati, ribarski pribor te razni kameni uporabni predmeti. Kuća je okružena vrtom u kojem raste autohtono aromatično ljekovito i ukrasno bilje našeg podneblja.

Turistička zajednica Općine Blato otvorena je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 20:00 sati te subotom, nedjeljom i blagdanom od 9:00 do 13:00 sati.

Za sve dodatne informacije Turistička zajednica Općine Blato rado stoji na raspolaganju.