U subotu, 03. prosinca 2022.godine  sa početkom u 10:00 sati u Gradskom parku u Blatu odvija se program pod nazivom Božićni sajam u Blatu na kojem tradicionalno izlažu razne udruge, društva, vinarije, OPG-ovi i ostali izlagači u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice Općine Blato.

S obzirom da se održavanje programa odvija uoči dana svete Barbare, organizatori programa spojili su dosadašnji Božićni sajam i poznatu uzrečicu u Dalmaciji u jednu gastro priču za koju se nadaju da će biti uspješna i u tom obliku zaživjeti u budućnosti uz promicanje tradicionalnih blatskih i otočnih specijaliteta, pored autentičnih i ručno rađenih blagdanskih rukotvorina naših izlagača.

U prekrasnom okruženju parka mnogobrojne rukotvorine, brojne tradicijske, blagdanske i ručno rađene proizvode, ali i tradicionalna jela te autohtone i moderne slastice izložiti će čak dvadeset i dva izlagača iz Blata i otoka Korčule.

Osim izlagača, planiran je i božićna točka blatskih mažoretkinja, ali glazba uživo kako bi dobro raspoloženje potrajalo što duže.

Svi posjetitelji imati će priliku razgledati te kupiti radove i proizvode izlagača, ali i „marendati” tradicionalno sočivo „varu“ prema tradicionalnoj recepturi koja podrazumijeva svih devet stvari u lončiću i to: bob, biža, bobica, pošanj, leća, sveta Jelena, slanutak, sikirica i grah sve dobro začinjeno sa maslinovim uljem (nazivi su navedeni prema knjizi „Blatska trpeza” Rade Kaštropila).

Od svih devet većinu i danas koristimo, uz izuzetak sikirice koja je skoro potpuno nestala iz upotrebe.

Uz sve navedeno, planirana je i prezentacija izrade žrnovskih makaruna uz degustaciju u mesnom umaku s obzirom da nam se ove godine prvi put na sajmu pridružuju kao izlagači i Udruga Žrnovski makaruni.

Izlagači:

Dainesi Studio

Dječji vrtić Blato

Dječji vrtić Marija Petković Blato

Dom "Majka Marija Petković" Blato

Dom za odrasle osobe Blato

Konoba Zlinje Blato

Korkyra Winery

Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet ogranak Blato

Moja Nadalina

Opg Cetinić

OPG Mirjana i Danko Mirošević

OPG Protić Sanja

Pekarnica Sardelić

Radionica Biseri očeva milosrđa

Učenička zadruga "Konoba" OŠ Blato

Učenička zadruga "Iz bajula" Srednja škola Ivo Padovan  Blato

Udruga Atento

Udruga mažoretkinja Blato

Udruga Vincenca

Udruga Žrnovski makaruni

Vinarija Bačić

Viteško udruženje Kumpanjija - Blato

Dobro nam došli!

*U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta program se odgađa, a o novom terminu ćete biti naknadno obaviješteni.