Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

U ovim izazovnim vremenima ICOM je pozvao na obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u 2021. godini na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine).

Postavlja se pitanje koliko muzeji mogu u ovako zahtjevnim vremenima doprinijeti svojim zajednicama? ICOM-ova tema Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje naznačuje promjene u radu suvremenog muzeja. Muzej uz svoje tradicionalne aktivnosti sabiranja, čuvanja i tumačenja naslijeđa postaje interdisciplinarno, intermedijalno polifono mjesto za interakciju s korisnicima i zajednicom. Njegova misija uključuje i aktivan „doprinos ljudskom dostojanstvu i socijalnoj pravednosti, globalnoj jednakosti i planetarnom blagostanju“.

ICOM predloženom temom manifestacije poziva međunarodnu muzejsku zajednicu na promišljanje i kreiranje novih poslovnih modela i rješenja kojima će podržati kreativnu ekonomiju, odnosno isprobati eksperimentalne i nove hibridne modele kulturnoga djelovanja. Upućen je i poziv da kroz društveni angažman i racionalno korištenje resursa odgovore na socijalne, ekonomske i klimatske izazove današnjice.

Prateći smjernice ICOM-a i Muzejskog dokumentacijskog centra Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato zajedno sa svojim partnerima na projektu MDM 2021. predstavljaju program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu.

Međunarodni dan muzeja u Blatu obilježava se od 2015. godine donoseći svake godine nove i zanimljive programe, različite pristupe kreiranju manifestacija i događanja te uspješnu suradnju s mnogobrojnim partnerima na različitim projektima. Veseli nas da se svaku godinu uključuju novi partneri koji prepoznaju važnost ove manifestacije i na takav način uz pomoć svih posjetitelja omogućavaju njezino održavanje.

Budite sa nama dionici baštine i pridružite nam se na programima koje smo pripremili i ovu godinu.

Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato.