U Blatu se od 18.-31. listopada 2022.godine održavala manifestacija Dani lumblije – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Viteškog udruženja Kumpanjija Blato, Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi.

Ovo središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije uključuje degustaciju Lumblije, ali i ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno

predstavljanje tradicionalnih i autohtonih proizvođača otoka Korčule s naglaskom na autohtone slastice i Lumbliju koja je prvi proizvod u našoj županiji sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Tako su mnogobrojni posjetitelji mogli uživati u ponudi tradicionalnog kolača Lumblije i proizvodima otočnih izlagača:

BLATO 1902 D.D., KONOBA ZLINJE, MOJA NADALINA, OPG MIRJANA I DANKO MIROŠEVIĆ, OPG PROTIĆ SANJA, ŠKATULA – LUMBARDA, ali i posebne delicije koje su pripremili LD JASTREB (lovački gulaš sa žrnovskim makarunima) i LIGA PROTIV RAKA KORČULA-PELJEŠAC- LASTOVO –MLJET (pušurate).

Najslađa završnica u nedjelju. 30.listopada, rezervirana je za SREDNJU ŠKOLU IVO PADOVAN BLATO čije vrijedne ruke učenika već dvadeset i sedmu godinu zaredom pripremaju prezentaciju, zajedno sa svojim mentorima i pod budnim okom proizvođača tradicionalnog kolača Lumblije (ZOZP), koja će nam probuditi okuse i mirise zavičaja na blatskoj Plokati.

Lumblija kao kolač nezaborava i kolač sjećanja

U Blatu je nezamislivo obilježiti blagdan Svih Svetih bez lumblije, kolača specifičnog za ovo podneblje.

Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, te uskoro i na razini Europske unije, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu.

„Lumbllija – to ti je voja i jubav“