Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu/Dani Kopile 2022 program smo i ove godine započeli u ponedjeljak, 26.rujna i to s našim najmlađim sudionicima kroz edukativno-interaktivnu turu u kojoj su sudjelovali predškolci Dječjeg vrtića Blato i Dječjeg vrtića Marija Petković Blato.

Prilikom prezentacije i priče o arheološkom nalazištu Kopila u prostorijama Kulturnog centra Blato upoznali smo ih s pričom o načinu življenja i običajima starih Kopiljana, ali i tradicijom manifestacije obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu u organizaciji Turističke zajednice općine Blato.

Inače, sama manifestacija obilježavanja Svjetskog dana turizma podsjeća na bogatu povijest naše destinacije, a ujedno stavlja i naglasak na tradicionalne gastronomske slastice ovog podneblja, i upoznaje nas s novitetima u kulturno-turističkoj ponudi Blata i otoka Korčule, kroz četiri dana edukativnih, interaktivnih i gastro radionica te arheološko-pješačkih tematskih tura.

Svjetski dan turizma obilježava se svake godine putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a datum 27. rujna odabran je kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju - World Tourism Organization (UNWTO), odnosno danom kada je 1970. usvojen Statut organizacije. Vrijeme Svjetskog dana turizma posebno je prikladno po tome što dolazi na kraju visoke sezone na sjevernoj polutki i početka sezone na južnoj.