Od 17.svibnja do 08.lipnja 2022.godine u Blatu se održavao program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato s partnerima na projektu Etno zbirkom Barilo, Narodnom knjižnicom Blato i Kulturnim centrom Blato.

Međunarodni dan muzeja obilježava se svake godine 18. svibnja sukladno određenoj temi. U 2022. godini tema je bila „Moć muzeja”.

U sklopu ovogodišnje manifestacije obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu, kao i svake godine, organiziran je besplatan obilazak kulturnih znamenitosti naše destinacije, tematske radionice, edukativni programi, ali i prezentacija ponude lokalnih vinarija, degustacije vina i Lumblije, tradicionalnog kolača otoka Korčule, ali i još brojne druge autohtone slastice i delicije, i sve to, uz laganu i edukativnu šetnju od jednog do drugog domaćina naših vinsko-slatkih tura u sklopu programa „Blato Wine & Walk“.

Svi navedeni programi osmišljeni su za naše građane i sve drage posjetitelje s ciljem još boljeg upoznavanja s kulturnom, eno i gastro ponudom naše destinacije s posebnim naglaskom na baštinu i tradiciju. Tim povodom i ove godine u periodu osmišljeni su novi tematski programi kroz četiri tematske srijede u periodu od 18.svibnja do 08.lipnja (Blato Wine & Walk programi) koji su spojili jednog registriranog proizvođača Lumblije(Konoba Zlinje, Moja Nadalina, OPG Mirjana i Danko Mirošević OPG Protić Sanja) s jednom vinarijom, gdje je naglasak na one vinarije koje su u tom trenutku imale uređene prostore za degustaciju i prihvat gostiju kako bi njihovu ponudu dodatno naglasili i promovirali za sve posjetitelje ne samo u nadolazećoj sezoni već i tijekom čitave godine (Blato 1902, Vinarija Bačić, Vinarija Dine, Vinarija Jovanov).

Blato Wine & Walk programi uključivali su tako degustaciju vina i Lumblije, tradicionalnog kolača otoka Korčule, ali i još brojne druge autohtone slastice i delicije, i sve to, uz laganu i edukativnu šetnju od jednog do drugog domaćina naših vinsko-slatkih tura.

U Blatu je program navedene manifestacije započeo 17.svibnja kada su svi zainteresirani posjetitelji mogli obići muzejske i izložbene objekte u našoj destinaciji uz vodstvo osoba angažiranih u stvaranju i čuvanju zbirki koje se izlažu. Na sam dan obilježavanja Kulturni centar Blato organizirao je izložbu s popratnom radionicom „Djetinjstvo u Blatu, nekad i sad”. Izložba je bila posvećena najmlađima, a uz razgledavanje starih igračaka djeca su se nakratko vratila u prošlost te zaigrala neke stare i pomalo zaboravljene društvene igre, dok su korisnici Doma za starije osobe Majka Marija Petković posjetili etno kuću Barilo te svojim životnim iskustvom upotpunili zbirku i obogatili naše znanje o svim predmetima izloženima. Iako je doživljaj susreta sa stvarnim predmetima baštine nezamjenjiv, muzeji su otvoreni i za primjenu novih tehnologija jer ih digitalne inovacije čine pristupačnijima i privlačnijima. Iz tog razloga u Narodnoj knjižnici Blato održala se radionica „Mali mornari” u utorak 24.svibnja na kojoj su djeca naučila kombinirati različite materijale kako bi stvorili novi proizvod koji predstavlja jedan segment iz povijesti prostora u kojem žive. Tako su kombinirajući različite materijale kao papir, plastiku, 3D isprintani objekti, tkanina, flomasteri i bojica izradili brod kojeg su nazvali Marko Polo te otok Korčulu.