Program obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu nastavio se i ove godine te su tom prilikom jučer u Blatu održane gastro i tematske radionice.

Naime, Svjetski dan turizma, koji se svake godine obilježava 27. rujna, potiče svijest o socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti turizma i doprinosu koji taj sektor može dati u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Vrijeme Svjetskog dana turizma posebno je prikladno po tome što dolazi na kraju visoke sezone na sjevernoj polutki i početka sezone na južnoj.

“Turizam za uključivi rast” službena je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, a domaćin službenoj proslavi jest Obala Bjelokosti, gdje će se slaviti sposobnost turizma da pokreće inkluzivni razvoj i ulogu koju ima u stvaranju prilika za milijune ljudi širom svijeta.

U Kulturnom centru Blato održana je tako edukativno-interaktivna tura za predškolce Dječjeg vrtića Blato i Dječjeg vrtića Marija Petković Blato s naglaskom na prezentaciju i priču o arheološkom nalazištu Kopila kao i priču o načinu življenja i običajima.

Isto tako, u prostorijama kušaone tradicionalne gastronomije otoka Korčule OPG Protić Sanja održana je i radionica izrade lumblije, tradicionalnog kolača otoka Korčule.

Putem društvenih mreža i Facebook stranice Visit Blato Korčula održan je i mali nagradni kviz u kojem su sudionici mogli osvojiti i vrijedne nagrade točnim odgovorom na postavljeno pitanje koje je glasilo kada obilježavamo Svjetski dan turizma.

Dobitnici nagrada osvojili su redom:

1. dobitnik/dobitnica – poklon paket Blato 1902 d.d.

2. dobitnik/dobitnica – monografija "Grad mrtvih nad poljem života"/ Kulturni centar Blato - Galerija Nataša Cetinić

3. dobitnik/dobitnica – Blatska torta/ Moja Nadalina jdoo

4. dobitnik/dobitnica – poklon paket Vinarija Bačić

5. dobitnik/dobitnica – poklon paket Winery Dine

Ova manifestacija podsjeća nas na bogatu povijest naše destinacije, a ujedno stavlja i naglasak na tradicionalne gastronomske slastice ovog podneblja, i upoznaje nas s novitetima u kulturno-turističkoj ponudi otoka Korčule, kroz četiri dana edukativnih, interaktivnih i gastro radionica te ove godine traje sve do četvrtka, 30.rujna.