U utorak, 3.ožujka u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu održano je predstavljanje programa Okusi tradicije - Blatska trpeza u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato.

Program je započeo obraćanjem ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića koji je pozdravio sve okupljene i dosadašnje napore ustanova na osmišljavanju i realizaciji programa vezanih za iseljeničku problematiku.

Nakon uvodnog pozdrava program se nastavio s izlaganjima Ivane Sardelić /Blatski fižuli ustanova u kulturi/ koja je predstavila ustanovu, Blato i projekte dviju ustanova u suradnji HMI i njihovim podružnicama,kao što je program Tajanstvena je zemlja suza, postavljanje putokaza u Gradskom parku, projekt 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta i ostale izražavajući nadu u nastavak buduće uspješne suradnje.

Autor knjige Blatska trpeza Rade Kaštropil predstavio je svoje izdanje, naglasivši razloge izdavanja knjige i ukazujući na potrebu takvih izdanja za iseljeničku populaciju.

U ime Turističke zajednice općine Blato skup je pozdravila Maja Šeparović koja je povezala blatsku lumbliju i njezinu simboliku s pokušajima i težnjama da se tradicija i običaji koje baštinimo ugrade u prepoznatljivi identitet Blata.

Nakon izlaganja svi prisutni mogli su degustirati tradicionalne blatske slastice.

blatska trpeza2020 1

blatska trpeza2020 2