Drugi o nama
- Tzo Blato
- Donnerstag, 23. Oktober 2025

Jedan kolač, bezbroj emocija i priča utkanih u svaki zalogaj. Tako bismo, ukratko, mogli opisati lumbliju. Kolač je to koji potječe iz Blata na otoku Korčuli, u kojem je u svaki sastojak utkana priča o otoku, o tradicionalnom načinu života, o povijesti i tradiciji. Upravo su u ovo doba godine pripreme za pečenje lumblije u punom jeku, pa smo razgovarali s gospođom Mirjanom s OPG-a Mirošević koja nam je ispričala sve o povijesti tog kolača, njegovim posebnostima i legendama koje se uz njega vežu.
ŠTO JE LUMBLIJA I ZAŠTO JE TAKO POSEBNA? KOLAČ IZ BLATA ČUVA BROJNE PRIČE I LEGENDE
Za početak, što je lumblija? Najjednostavnije rečeno, to je kolač od dizanog tijesta s bademima, orasima, koricom naranče i limuna, raznim začinima, te neizostavnim varenikom, gustim sirupom od mošta. Ali nakon što čujete priču gospođe Mirjane, postat će vam jasno da je lumblija puno više od opisanog.
„Lumblija je poseban kolač, potječe baš iz Blata i priprema se u vrijeme Svih Svetih, kad se sjećamo svojih najmilijih. Ali pripreme za njega traju puno duže. U vrijeme berbe grožđa najbolji se grozdovi ostavljaju za varenik, bez kojeg je kolač nezamisliv, suši se voće, pripremaju orasi i bademi,“ kaže nam Mirjana Mirošević, koja je recept još u djetinjstvu naučila od svoje mame i bake. No s lumblijom njezina obitelj ima i posebnu vezu.
U NAJSTARIJOJ KUĆI NA OTOKU, ONOJ OBITELJI MIROŠEVIĆ, PRONAĐEN JE RECEPT ZA LUMBLIJU UIZ 1786.
Naime, upravo je u kući obitelji Mirošević, inače najstarijoj kući u cijelom Blatu, pronađen najstariji pisani zapis o lumbliji, recept iz davne 1786. godine. Na temelju tog pronađenog recepta, zajedničkim trudom proizvođača i lokalne zajednice, ime lumblija danas ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
KAKO SE PRIPREMA LUMBLIJA? SASTOJCI SE POČINJU PRIPREMATI VEĆ KRAJEM LJETA
„Danas se lumblija radi i izvan Blata, žene su se udavale i nosile recept po cijelom otoku, pa i sve do Zagreba. No pouzdano se zna da potječe baš iz našeg mjesta,“ priča nam Mirjana, koja nas upoznaje i s važnosti samog varenika. On se radi od ukuhanog mošta sve dok ne nastane gusti sirup, koji u ovom kraju zovu „crnim zlatom“.
Tijesto se diže tri puta, dodaju se pomno dozirani začini poput cimeta, anisa, klinčića, a poseban okus svemu daje i maslinovo ulje. Svaki je sastojak lumblije mala oda Korčuli i svim divotama kojima je otok kroz povijest darivao svoje stanovnike.
Nakon što se ispeče, kolač može stajati i do mjesec dana, pa je savršen suvenir s Korčule i dar za drage osobe. „Zahvaljujući svojim sastojcima, lumblija je trajni kolač koji je to ukusniji, što je stariji,“ navode na stranici TZ Blato, gdje možete pročitati još zanimljivih detalja o lumbliji.
UZ IME KOLAČA VEŽE SE ROMANTIČNA LEGENDA
Uz ime kolača veže se jedna romantična legenda. Ona kaže kako se jedan francuski vojnik u vrijeme Napoleonove vlasti na otoku zaljubio u lijepu Blajku, a kako je prije rata bio pekar, ispekao joj je poseban kolač. Prilikom odlaska s otoka, darovao joj ga je uz riječi “n’oublie pas”, što znači „ne zaboravi me“. Kako nisu znali francuski, mještani su ga preimenovali u lumbliju i tako je nastalo ime kolača.
Činjenica da se peče u vrijeme Svih svetih, kad se prisjećamo najmilijih koji su nas napustili, također se može povezati s nespretnim izgovorom francuskog izraza jer simbolizira sjećanje na drage osobe.
DANI LUMBLIJE TRAJU DO 11. STUDENOG, A SREDIŠNJI JE DOGAĐAJ VEĆ OVOG VIKENDA
Stanovnici Blata na svoju su slasticu iznimno ponosni pa se svake godine održava manifestacija Dani Lumblije. Počela je 20. listopada i traje do 11. studenog, a središnji se događaj održava baš ovog vikenda. U subotu 25. listopada od 9:30 sati u gradskom parku u Blatu moći ćete probati ovaj slavni kolač, ali ostale tradicionalne blatske i otočne proizvode. Detalje o manifestaciji možete pronaći ovdje.
U BLATU POSTOJI PET REGISTRIRANIH PROIZVOĐAČA KOJI RADE LUMBLIJU PO IZVORNOM RECEPTU
Osim obitelji Mirošević, u Blatu postoje još četiri registrirana proizvođača koji rade lumbliju u svojim autentičnim prostorima i po jedinstvenoj recepturi navedenoj u specifikaciji na temelju koje je lumblija zaštićena. Kvaliteta konačnog proizvoda kod svakog od njih je neupitna.
To su OPG Protić Sanja poznat po svom jedinstvenom degustacijskom prostoru u samom srcu Blata, OPG Bosnić najmlađi je registrirani proizvođač za lumbliju, Konoba Zlinje obiteljski je restoran sa stogodišnjom tradicijom u Blatu, dok je Moja Nadalina slastičarna koja je osim po lumbliji, poznata i po još dva tradicionalna kolača, blatskoj torti i kumpanjolu.
Izvor: PUTNI KOFER https://putnikofer.hr/gastrokofer/price/sto-je-lumblija/





