U sklopu programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato u utorak, 25.listopada 2022. održana je u prostoru OPG Protić Sanja radionica „Samoniklo jestivo bilje otoka Korčule” koju je vodila Sani Sardelić.

Radionica se sastojala od prepoznavanja i pripremanja različitih jela od samoniklog jestivog bilja ili kako ga u Blatu zovu – gruda.

Cilj ove radionice bio je unaprijediti postojeća znanja i vještine polaznika, ali i stare vještine i običaje približiti svakodnevnici.

Samoniklo jestivo bilje je našim precima osiguralo siguran izvor prehrane u nesigurnim vremenima i konstanta je u prehrani otočana. U današnje vrijeme kada se sve češće vraćamo korijenima, kada je mediteranska prehrana u fokusu i kada se o hrani i prehrani sve više priča radionica sa Sani je svim polaznicima radionice pokazala jedan novi pristup pripremi hrane sa tradicionalnim i lako dostupnim namirnicama.