U utorak, 18.listopada 2022. u prostorijama Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnik u organizaciji Hrvatske matice iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačke baštine, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima ustanovom u kulturi održao se program "Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu" kao najava nadolazeće i istoimene manifestacije uz predstavljanje popratnog i tematski vezanog programa, a sve to uz neizostavnu degustaciju Lumblije i Blatske torte ®.

Nakon uvodne riječi domaćina, Maja Mozara (HMI – podružnica Dubrovnik), prvi dio programa nastavio se predstavljanjem Petra Milata Panže, autora Rječnika govora Blata na Korčuli uz popratnu temu „Održavanje dijalektalnog govora u iseljeničkim sredinama”.

Rječnik Blata na Korčuli dijalektalni je rječnik Blata, a u nekim aspektima i zapadnog dijela otoka Korčule. Leksik, frazemi, ustaljeni izrazi i metafore iz života govora čine govor Blata i zapadnog dijela otoka Korčule bez sumnje jedinstvenim među hrvatskim lokalnim govorima. Prvo izdanje Rječnika govora Blata na Korčuli objavljeno je sredinom 2015. godine. Tada je u Proslovu prvog izdanja autor zapisao ‘Tako i ja priznajem da, kolikogod se trudio, nisam ni sve, a možda ni točno, zabilježio. Uostalom, pisanje rječnika je kao punjenje ‘jame bez dna’, ki da ulĩvaš vȍdu u profȕnat, nikad kraja! Po svoj prilici ima još nezabilježenih riječi, fraza, eufemizama, metafora i drukčijih značenja objavljenih riječi...’

Idući dio prezentacije održala je Kristina Sardelić koja je kroz temu „Lumblija kao inspiracija za moderne slastice“ predstavila Blatsku tortu ®.

Blato i otok Korčula poznati su po tradicionalnoj slastici Lumbliji, a od listopada 2017. godine gastronomija Blata i otoka Korčule bogatija je za još jednu slasticu – blatsku tortu®.

Osim istih sastojaka, te dvije slatke delicije povezuje i priča o ljubavi, a upravo su ljubav i Lumblija potaknule Kristinu Sardelić (Moja Nadalina jdoo, Blato) da osmisli blatsku tortu® – novu i jedinstvenu slasticu sa svim sastojcima Lumblije, posebnu tortu koja nosi dašak prošlog vremena i sadržava sve namirnice upotrebljavane od davnina u tradicionalnoj pripremi Lumblije, no ipak prilagođenu nepcu modernog potrošača. Blatska torta ® okruglog je oblika, ukrašena listićima badema, jezgrom oraha, kriškom limuna, kriškom naranče i ušećerenim bademima dok je na svojim bočnim stranama ukrašena listićima badema.

Zašto baš naziv blatska torta ®? Vrlo jednostavno – ideja je rođena u Blatu, njezini su sastojci preuzeti iz starog blatskog recepta za Lumbliju, a Kristina, inače podrijetlom iz Vela Luke, udana je za Blaćanina pa je taj kolač iz ljubavi darovala svojem mužu, koji joj je od početka neizostavna potpora u izgradnji njezina malog slatkog carstva.

Blatska torta ® prvi je put predstavljena u listopadu 2017. godine na 6. Danima blatske lumblije.

Blatska torta® zaštićena je autorskim pravima, a Kristina Sardelić nositeljica je žiga i industrijskog dizajna za blatsku tortu pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo: https://www.dziv.hr/

Nakon prezentacije Blatske torte, program se nastavio predstavljanjem Kućne zabave Viteškog udruženja Kumpanjija Blato kroz temu „Prehrambeni folklor kao čuvar tradicije“ koju je održao Stjepan Bačić, predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato.

Prehrambeno odjeljenje čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića. Ono danas svoj rad očituje organizacijom „Kućne zabave”, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Udruženje njeguje lijep običaj da, kao pristupnicu „Kućnoj zabavi” članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Posljednji dio programa, koji je dao naglasak na najavu programa „OKUSI I MIRISI ZAVIČAJA – DANI LUMBLIJE U BLATU” od 25- do 30.listopada 2022, ali i na kulturološki značaj i raznolike aspekte koje Lumblija kao tradicionalna i baštinska slastica nosi, predstavile su Ivana Sardelić (Blatski fižuli ustanova u kulturi) i Maja Šeparović (Turistička zajednica općine Blato),.

U programu koji će se održati u Blatu od 25.-30. listopada predstaviti će se kuharica „Slatka Korčula” autorice Franice Tasovac gdje će se svi posjetitelji upoznati sa tradicionalnim i autohtonim slasticama otoka Korčule, radionica „Samoniklo jestivo bilje otoka Korčule” koju će održati Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčula. Naravno, posebni naglasak upravo je na subotu, 29. listopada kada će se održati središnje događanje te predstaviti tradicionalni i autohtoni proizvodi proizvođača otoka Korčule sa naglaskom na autohtone slastice i Lumbliju, prvi zaštićeni proizvod u našoj županiji sa oznakom ZOZP.

Uz tradicionalne slatke proizvode na Danima lumblije biti će izloženi i „Pošip bijeli – u časama zlato otoka Korčule”, autora i glavnog urednika prof. Nikole Miroševića, kuharica „Slatka Korčula” Franice Tasovac, „Blatska trpeza” Rade Kaštropila i slikovnica „Tun pristani kapitane”. Planirano je i sudjelovanje Lovačke udruge Jastreb koji će svim prisutnima ponuditi lovački gulaš sa žrnovskima makarunima, Lige protiv raka Korčula - Lastovo - Pelješac - Mljet, lokalnih vinarija i proizvođača tradicionalne slastice Lumblija te predstavljanje tradicionalnih slastica otoka Brača koji će nam ovom prilikom donijeti autentičnu tortu hrapaćušu, tradicionalnu bračku tortu i brački varenik.

Najslađa završnica u nedjelju. 30.listopada, rezervirana je za Srednju školu Ivo Padovan Blato čije vrijedne ruke učenika već dvadeset i sedmu godinu zaredom pripremaju prezentaciju, zajedno sa svojim mentorima i pod budnim okom proizvođača tradicionalnog kolača Lumblije (ZOZP), koja će nam probuditi okuse i mirise zavičaja na blatskoj Plokati.

Tradicionalni kolač lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu. Postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost „Lumblije“ i otoka Korčule.

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.

Predstavljanje u Dubrovniku, uz nazočnost mnogobrojnih medija, bilo je poziv svima onima izvan otoka da dođu u Blato i pridruže nam se na ovogodišnjoj manifestaciji te uživaju u okusima i mirisima našeg zavičaja.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

"Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

„LUMBLIJA – TO TI JE VOJA I JUBAV”