- Giovedì, 27 Ottobre 2022
U sklopu programa „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice Općine Blato u četvrtak, 26.listopada 2022. održana je radionica izrade tradicionalnog kolača Lumblije koju je vodila Mirjana Mirošević.
Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu Viteško udruženje Kumpanjija - Blato
Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.
Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.
Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.
Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a sada još dodatno obogaćen naslovom zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini, uistinu je reprezentativni otočni suvenir i nezaobilazni dio turističke gastro-kulturne priče te naposljetku i jedan od glavnih motiva dolazaka posjetitelja u našu destinaciju tijekom cijele godine.
Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.
"Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.
https://tzo-blato.hr/it/dogadjanja/904-dani-lumblije-u-blatu-okusi-i-mirisi-zavicaja-radionica-izrade-lumblije#sigProId0f5d5273fb