U petak, 31.siječnja Etno zbirka Barilo, Muzej Blažene Marije Propetog Isusa Petković, Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica općine Blato održali su događanje „Ususret Noći muzeja“ u Blatu u sklopu kojeg je organiziran razgled zbirke i muzeja uz stručno vodstvo od 18:30 do 20:00 sati.

Naime, već tradicionalno, zadnjeg petka u siječnju održala se 15. Noć muzeja koja kao manifestacija ima jedan od osnovnih ciljeva provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma.

Raduje nas što su nam se i ovom prilikom, već šestu godinu zaredom, pridružili brojni sugrađani i njihovi gosti, od onih najmlađih pa do najstarijih posjetitelja, i koji su zajedno sa nama prošetali kroz ove dvije jedinstvene zbirke te i ovom prilikom zasigurno doznali nešto novo o kulturno-povijesnoj baštini naše destinacije.

Muzej Blažene Marije Propetog Isusa Petković

„Stablo mog života mora biti plodno djelima ljubavi, za Gospodara moga“

Mala Marija

Blažena Marija Propetog Isusa Petković rođena je 10.prosinca 1892. u Blatu na otoku Korčuli. Šesto je dijete u roditelja, Marije i Antuna, ali po ocu osmo, jer otac se, poslije smrti prve supruge s kojom je imao dvije kćeri, drugi put vjenčao s Marijom i s njom imao 11 djece.

Obitelj Petković bila je ugledna, bogata i nadasve pobožna. Njezin otac posjedovao je 14.dio otoka Korčule i oko 700 svojih radnika. Bio je poznat po svojoj jednostavnosti, plemenitosti, milosrdnosti, posebice prema siromasima, kojih je bilo poprilično. Siromasi i težaci bili su njegovi prijatelji. Marija je posebnu privrženost osjećala prema ocu i to nikada nije skrivala, zato što je tako dobar i milosrdan prema siromasima.

Marijina majka nije prema siromasima pokazivala razumijevanje kao otac i zato Marija o njoj govori s manje oduševljenja. Ipak, njena je majka bila vrlo pobožna žena.

Marija je od najranijeg djetinjstva, preko svojih roditelja primala pravi kršćanski odgoj. Kuća roditeljska bila je tik do župne crkve, dijelilo ju je svega nekoliko koraka tako da je često posve neopaženo preko dana išla kod Gospodina. Bila je u kući kao u nekom samostanu.

Prva hrvatska blaženica

Svojim je sestrama Marija uvijek bila uzor kreposti vjere, ufanja i ljubavi koje je živjela velikodušnim, postojanim i radosnim srcem, što ju je još za života dovelo na glas svetosti. Godine 1988. na njezin se zagovor dogodilo čudo. Riječ je o spašavanju 22 mornara iz Peruanske ratne podmornice koja se sudarila s japanskim brodom, pri čemu je u životnoj opasnosti zapovjednik podmornice Roger Cotrina Alvarado zavapio Mariji Petković za zagovor, jer je o njoj čuo kada je bio u vojnoj bolnici na njezi kod njezinih sestara.

Objavljen je dekret o junačkim krepostima i o priznatome čudu. Time je bio otvoren put za Marijino proglašenje blaženom, što je sveti papa Ivan Pavao II., na svom 100.Pastirskom putovanju, a trećem pohodu Hrvatskoj, učinio u Dubrovniku, 6.lipnja 2003.godine.

(Tekstovi preuzeti iz Bilježnica Blažene Marije Propetog Isusa Petković )

Etno zbirka Barilo

„ Riznica prošlih vremena“

Etno kuća Barilo čuva etnografsku zbirku marljivo skupljanu godinama i jedinstvena je u Blatu i na otoku. Zbirku čini veliki broj uporabnih predmeta: od poljoprivrednih alata do svečane odjeće, a gostoljubivi domaćini počastit će vas domaćim proizvodima rađenim prema starim receptima.

Etno kuća nudi posjetiteljima poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta, a tradicionalno gostoljubivi domaćini nastojat će vam, uz degustaciju domaćih proizvoda prema starim receptima, prikazati život i običaje naših predaka.

Obitelj Marinović Barilo obitava na ovim prostorima čitav niz stoljeća u kući koja je kroz minula vremena doživljavala preinake, ali na starim temeljima. Šetnja kroz ovaj obiteljski muzej predstavlja šetnju kroz stoljeća života otočana kao i ove obitelji čiji će potomci, koji još tu žive, biti vaši ljubazni domaćini.

Etno kuća sastoji se od unutrašnjeg i vanjskog izložbenog prostora. Unutarnji prostor čini staro ognjište (komin), dnevni boravak (tinel), spavaća soba, kuhinja i soba s velikom zbirkom narodnih nošnji, odjeće i ručnih radova iz minulih vremena. Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, ribarski pribor i mnoštvo kamenih uporabnih predmeta. Posebno se ističe zanimljiv vrt u kojem možete upoznati autohtono aromatično ljekovito i ukrasno bilje ovog podneblja.

Zbirka Barilo ima svojstvo kulturnog dobra i upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Porijeklo naziva zbirke - poput mnogih blatskih obitelji, i ova ima svoj nadimak - Barilo.
Barilo je tradicionalna drvena posuda koja je izrađivana za soljenje i skladištenje ribe. Preci obitelji Marinović su ih izrađivali i tako dobili ovaj nadimak.

Etno kuća nudi posjetiteljima poseban i nezaboravan ugođaj otočnog ambijenta i prikazuje život i običaje naših predaka.

http://www.korcula-barilo.com/muzej

Foto: Frano Anić