Projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta" iniciran je od strane ustanove u kulturi Blatski fižuli i Turističke zajednice općine Blato, a realiziran uz podršku Hrvatska matica iseljenika - podružnica Split, Hrvatski pomorski muzej Split i Visoke škole za sportski i turistički menadžment Aspira.

Osmišljavajući ovaj projekt bila nam je želja povezati četiri iseljenička otoka Korčulu, Hvar, Brač i Vis preko njihovih tradicionalnih recepta i kolača. Tako će se uz blatsku lumbliju prezentirati viška pogača, starogrojski paprenjok i bračka hrapaćuša.

Misao vodilja nam je bila da su to tradicionalni autohtoni recepti četiri mjesta koja povezuje jedna zajednička priča, a to je da su njihovi stanovnici razasuti po cijelom svijetu. Prilikom svojih odlazaka nisu bili u prilici mnogo toga nositi na putovanja, ali uspomene pretočene u mirise su uzeli i na drugom kraju svijeta su se uz pomoć recepata koje bi realizirali u gore navedene tradicionalne slastice na trenutak vratili u svoja rodna mjesta.

Kako su dolazile nove generacije, a uz neizbježan utjecaj gastronomije i kulture prostora u kojem su se nalazili recepti su se modificirali i danas se ne rade u većini slučajeva prema izvornim receptima. Projekt "4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta " ima za cilj obnoviti gastro baštinu ovih prostora u njezinom izvornom obliku i kao takvu je dalje promovirati. Veliku ulogu u tome će imati radionice koje će se u petak, 8, prosinca održati u Aspiri.

Navedene radionice će biti snimane i snimljeni materijal će biti postavljen na stranice "Virtualnog muzeja iseljeništva Dalmacije" kako bi se gastro baština zadržala u svom izvornom obliku.

blatskalumblijabrackahrapocusastarogradskiparenjokviskapogaca

v muzej