Sa ciljem promicanja i očuvanja blatske lumblije u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato, Radio Blata i Blatskih fižula ustanove u kulturi, te pod medijskim pokroviteljstvom Radio Blata održana je izložba, degustacija i proglašenje najbolje blatske lumblije u 2017. godini u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, 28. listopada 2017. godine sa početkom u 20:00 sati.

Ova večer centralni je dio događanja manifestacije Dani blatske lumblije koji su se ove godine organizirali već šestu godinu za redom. Ovogodišnji sponzori manifestacije su: Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Blato 1902 d.d., Studenac d.d. te Di Go.

Na izbor su se mogli prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa se tako u natjecateljskom dijelu večeri na ovogodišnjim 6. Danima blatske lumblije prijavila čak 51 natjecateljica.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i zahvale svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, uslijedio je blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova sa ovoga područja.

Uz degustaciju izloženih lumblija svi posjetitelji imali su priliku uživati i u proizvodima Društva prijatelja “Vino u tradiciji življenja”, OPG-a Sanja Protić, Konobe Zlinje, Blata 1902. d.d., Moje Nadaline i Lovačkog društva “Jastreb”.

Posebni gosti večeri bili su udruga Poljički soparnik.

Tokom večeri sve posjetitelje zabavljala je klapa Veseljavci.

Nakon što su mnogobrojni domaći i strani posjetitelji degustirali sve izložene lumblije uslijedilo je proglašenje nagrada. Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija u sastavu: Mirjana Mirošević, Jakica Dragičević, Jelena Šeparović, Marija Protić Sršen i Jelica Novaković prvo mjesto po ocjenivanju stručnog žirija osvojila je Nedjeljka Sardelić, drugo mjesto Meri Sardelić, a treće mjesto Linda Bačić i Marija Sardelić, dok je i nagradu publike za najbolju blatsku lumbliju u 2017. godini također osvojila Nedjeljka Sardelić.

Tokom večeri posjetitelji su imali priliku vidjeti i prikaz legende koja prati ritual spravljanja blatske lumblije koja se u Blatu priprema više od dva stoljeća, a priča o njenom nastanku seže još iz doba Napoleona. Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, koji su se silom prilika morali rastati.

Lumblija kao tradicionalna blatska delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života Blata te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je našim posjetiteljima jako privlačna.

Gosti koji prepoznaju vrijednost blatske lumblije su gosti koji dolaze u predsezoni i podsezoni, to su gosti sa razvijenim poštovanjem prema vrijednostima tradicije i kulture područja na koje dolaze, izuzetno cijene lokalnu gastronomiju stoga je implementiranje blatske lumblije u stalnu kulturno gastro turističku ponudu Blata i naše destinacije, kao i sami proces zaštite blatske lumblije temeljem oznake zemljopisnog podrijetla i sveukupno promoviranje tradicije i očuvanja baštine koja se prenosi kroz umijeće izrade ovog autohtonog kolača za nas iznimno značajan.

Zbog svojih sastojaka blatska lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji."Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Foto: Franko Bačić/TZ Blato