Sinoć je u konobi Zlinje u organizaciji Turističke zajednice općine Blato održana  vinsko-književna večer  „Jedno vino, jedno libro, jedna spiza“ povodom Svjetskog dana turizma i Europskog dana jezika.

Europski dan jezika obilježava se svake godine od 26. rujna 2001. na inicijativu Vijeća Europe. Povodom ovoga Dana, niz događanja se organizira diljem Europe: aktivnosti za i s djecom, TV i radio programi, nastava jezika i konferencije.  Činjenica je da postoji između 6000 i 7000 jezika u svijetu – koje govori 7 milijardi ljudi, podijeljenih u 189 samostalnih država, dok u samoj Europi postoji 225 autohtonih jezika, odnosno 3% od ukupnog svjetskog broja.

Svjetski dan turizma obilježava se proteklih 36 godina 27. rujna  diljem svijeta pod okriljem Svjetske turističke organizacije, posebne organizacije pri Ujedinjenim narodima.

Svake godine, pa tako i ove Svjetski dan turizma ima svoju temu – ove godine tema je  Turizam za sve te je posvećena pristupačnom turizmu i širenju poruke o važnosti i koristi univerzalne pristupačnosti za društvo današnjice.

Program ove večeri vođen je idejom da se osvijesti i  ukaže na obilježavanje ova dva datuma u godini, ali i poveže priča o jezičnoj raznolikosti, vrhunskom vinu, ukusnim zalogajčićima i zanimljivom književnom djelu sa naglaskom na lokalnu turističku ponudu.

Tako je predstavljeno jedno književno djelo  na temelju odabira autora prema jednoj od zemalja odakle je najviše gostiju na našem području ostvarilo turistički promet ove godine, a Češka je zasigurno u samom vrhu zajedno sa Slovenijom, Njemačkom, Mađarskom, Austrijom, Italijom ali i domaćim tržištem.

Dakle, sloboda odabira književnog djela, u potpunosti je  prepuštena prof. Jadranki Žuvela pa je tako u nastavku večeri brojnim posjetiteljima predstavila „Knjigu smijeha i zaborava“ češkog autora Milana Kundere.

Našoj priči dodali smo još jednog divnog pratitelja, a to je vino koje svojim notama i karakteristikama prati  karakter ovog  književnog djela. Odabir vina prepustili smo Vinariji Bačić koji su za ovu prigodu odabrali pošip.  Kratku i zanimljivu vinsku priču posjetitelji su imali prilike poslušati odmah nakon priče o književnom djelu.

Kako bi vinsko-književna večer bila potpuna, uz degustaciju vina, u suradnji sa Konobom Zlinje, osmišljena je degustacija  ukusnih zalogajčića koji su svojstveni češkoj gastromoniji. Tako su posjetitelji imali prilike degustirati češke bramboraky (popečke od krumpira) te češki trdelnik (poslastica u obliku rolica).