Blatska lumblija

Kako započeti priču o blatskoj lumbliji?

Mogli bi započeti ovu priču sa činjenicom da je blatska lumblija kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, nadalje brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak blatske lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Punoću te bogate mediteranske arome stopljene u blatskoj lumbliji zasigurno ćete okusiti najbolje onda kada istu probate u Blatu. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti… Zašto? Zato što se onda kroz tu aromu okusa i mirisa, prožima i dašak sjećanja, ali još važnije, trag naših korijena i čvrsta povezanost sa našim precima, kao i onima koje ne želimo zaboraviti, onima koji su nam pak posebno dragi, onima koji su pak daleko od nas ili nažalost više nisu sa nama.

Blatska lumblija kao tradicionalna blatska delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života Blata te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je našim posjetiteljima jako privlačna.

S obzirom na višestoljetnu prisutnost lumblije na ovim područjima, značaj koji lumblija ima ne samo u gastonomskom smislu, već i kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, a u novije vrijeme i turističkom, priča o blatskoj lumbliji ne može biti svedena tek na jednu puku priču ...

Legenda o blatskoj lumbliji – prvi susret s ovom slasticom

Blatska lumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već preko dvjesto godina, a postoji i legenda vezana uz ovu tradicionalnu slasticu.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih, francuskog vojnika pekara i mlade Blajke, koji su se spletom okolnosti morali rastati. Vojnik je otišao, prestala je francuska vladavina, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač lumblija ostao je kao spomen na te dane. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi n’oublie pas, njoj su zvučale kao „lumblija“, ali poruka je bila jasna, a jezična barijera prevladana.

Vrijeme kad se lumblija peče vrijeme je sjećanja na najmilije, početkom studenoga. Po tome je održala svoje značenje u početnom obliku, sjećanje i vezu s voljenom osobom, a danas često znači i vezu s rodnim krajem.

Blatska lumblija danas

Svake se godine u Blatu, sa ciljem očuvanja blatske tradicije i običaja te u povodu Svih svetih i Dana župe Blato, na mjesnoj Plokati, u okrilju stare ljepotice, blatske lože, održava blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripremaju učenici Srednje škole Blato pod vodstvom svojih profesora i roditelja, i već tradicionalna manifestacija „Dani blatske lumblije – izložba, degustacija i natječaj za najbolju blatsku lumbliju i varenik“ u organizaciji Turističke zajednice općine Blato.

Viteško udruženje Kumpanjija Blato u svojoj sekciji Prehrambenog folklora također njeguje i čuva tradiciju pripreme blatske lumblije, stoga je članovi i prijatelji Kumpanjije pripremaju i za tradicionalnu Kućnu zabavu koja se održava svake godine početkom veljače.

Nezaobilazna je i višestoljetna povijesna tradicija izrade blatske lumblije u svim blatskim kućama, zajedno sa tradicijom kolendi i obilježavanja blagdana Svih svetih.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na blatsku lumbliju, njen okus i miris.

I u današnje vrijeme prisutna je ta simbolika blatske lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Zbog svojih sastojaka blatska lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji.

"Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

lumblija2  lumblija3

FOTO GALERIJA FOTOGALERIJA 1 FOTOGALERIJA 2