Po sedmi put u Blatu obilježio se Međunarodni dan muzeja od 17. do 21.svibnja, koji je i ovu godinu pratio smjernice zadane od strane Muzejskog dokumentacijskog centra na temu „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje„, zadanu od ICOM-a.

Predstavljeni i održani program u Blatu održavao se u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato na različitim lokacijama, a uz suradnju sa ovogodišnjim partnerima na projektu Etno zbirkom Barilo, Narodnom knjižnicom Blato i Osnovnom školom Blato.

Svi zainteresirani tako su mogli pratiti virtualnu izložbu „Barilo, povratak“ putem društvenih mreža, zaigrati nagradni kviz i osvojiti vrijedne nagrade lokalnih OPG-ova, prijaviti se na tematsko kulturno-turističku turu, prijaviti se na radionicu „Crtamo i pričamo priče davnih vremena – priča o Sueskom kanalu i kineskom porculanu“ koja se održavala u sklopu Mjeseca kulturne raznolikosti kojeg obilježava Narodna knjižnica Blato i posjetiti Kulturni centar Blato (Galerija Nataša Cetinić) i etno zbirku Barilo te pratiti radionice koje su se održavale u prostoru Kulturnog centra Blato i etno kuće Barilo za djecu.

Organizirane su tematske radionice za učenike Osnovne škole Blato pa su tako ovom prilikom sudjelovali učenici drugih razreda OŠ Blato na radionici koja se održavala u etno zbirci Barilo „Učimo pisati pisma, pišemo krasopisom i upoznajemo baštinu Blata“ sa svojim učiteljicama i učenici četvrtih razreda OŠ Blato na radionici koja se održavala u Kulturnom centru Blato (Galerija Nataša Cetinić) „Natašini leptiri u mom oku“ sa svojim učiteljicama.

Posebnost ovogodišnjeg programa je uključivanje više partnera i sudionika u realizaciju programa i održavanje programa u prostoru Kulturnog centra Blato kao novog mjesta koje prezentira blatsku kulturu.

Radovi nastali u etno zbirci Barilo za vrijeme trajanja radionica bili su izloženi i mogli su se razgledati u petak, 21. svibnja do 20:30 kada je i završen ovogodišnji program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu.

I ovu godinu nam je bilo zadovoljstvo sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i svima zainteresiranima predstaviti dio bogate kulturno povijesne baštine našeg mjesta.

Nadamo se da ste uživali zajedno sa nama!

Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica Općine Blato