U sklopu programa 8. Dani blatske lumblije u utorak, 29. listopada u prostorijama kušaone Blato 1902 održano je predstavljanje institucije Hrvatska matica iseljenika kao i zajedničkih projekata navedene ustanove sa Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima ustanovom u kulturi sa posebnim naglaskom na autorski projekt ovih dviju ustanova - 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta.

Ravnateljica Ustanove u kulturi Blatski fižuli Ivana Sardelić i direktorica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović predstavile su dosadašnju suradnju sa Hrvatskom maticom iseljenika koja je krenula 2015. godine programom Tajanstvena je zemlja suza, nastavila se 2016. godine postavljanjem putokaza u Gradskom parku u Blatu da bi nakon toga 2017. godine bila predstavljena i nastavljena izvan otočnih okvira sudjelovanjem na otvaranju Virtualnog muzeja iseljeništva i predstavljanjem projekta 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta u Splitu u Hrvatskom pomorskom muzeju.

2018. godine četiri otoka (Brač, Hvar, Vis i Korčula), četiri mjesta (Dol, Stari Grad, Vis i Blato) te četiri recepta (dolska torta hrapoćuša, strarogrojski paprenjak, viška pogača i blatska lumblija) predstavili su se na 7. Danima blatske lumblije kroz program 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta.

Uz ugodno druženje, program se nastavio uz degustaciju tradicionalnih proizvoda (blatska lumblija, kolač od suhih smokava, kolač od rogača, prošek, desertno vino) nadovezujući se na ovogodišnji održani program u Hrvatskoj matici iseljenika podružnica Dubrovnik koji je nosio naziv Okusi tradicije – Blatska trpeza.

Svi prisutni pozvani su i da nam se pridruže na završnoj manifestaciji 8. dana blatske lumblije – izložba, degustacija i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2019.godini te prezentaciji ponude i degustaciji lokalnih proizvoda i tradicionalnih slastica proizvođača iz Blata, otoka Korčule, otoka Hvara i otoka Visa.

Foto: Franko Bačić