U sklopu programa ovogodišnjih 8. Dana blatske lumblije u srijedu, 23.listopada u Konobi Zlinje u Blatu održana je gastro radionicu „Bibine slatke čarolije“ pod vodstvom Biljane Miline.

Biljana Milina chef je kuhinje i slastičarka te nositeljica titule Chef slastičar 2019. koju dodjeljuje prestižni svjetski gastronomski vodič Gault&Millau, kao i Michelinove Bib Gourmand preporuke za svoj objekt.

Uz tradicionalne otočne delicije, Biljana se ne boji eksperimentirati s otočnim proizvodima i sve prisutne namirnice oblikovati u prave male kulinarske čarolije potpuno neočekivanih, a tako ukusnih i slasnih kombinacija.

Ideja vodilje njene slatke gastro priče jest iskoristivost svih onih izvornih, otočnih i autohtonih namirnica koje nas okružuju, koje možda često više i ne primjećujemo, a još manje smatramo da od njih mogu nastati potpuno nove, neočekivane i iznimno ukusne delicije.

Tako su polaznice naših radionica uz stručno vodstvo mogle naučiti i degustirati sorbeto od jurovike, morača i papra, smrznuti jogurt s metvicom i jagodom, ganache i praline od alvize, sladoled od lista smokve, čaj od lista smokve te karamelizirani morač.

Foto: Franko Bačić