Sa ciljem promicanja i očuvanja blatske lumblije u organizaciji Općine Blato, Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi, te pod medijskim pokroviteljstvom Radio Blata održana je izložba, degustacija i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2018. godini u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, u subotu 27. listopada 2018. godine sa početkom u 20:00 sati. Ova večer centralni je dio događanja manifestacije 7. Dani blatske lumblije.

Ovogodišnji sponzori manifestacije su: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije - Dubrovnik Riviera, Blato 1902 d.d., Studenac, Di-go i OPG Jakov Sardelić.

Na izbor su se mogli prijaviti svi oni koji imaju prebivalište na području Općine Blato pa se tako u natjecateljskom dijelu večeri na ovogodišnjim 7. Danima blatske lumblije prijavilo 59 natjecatelja i natjecateljica, među kojima su bila prijavljena 24 varenika te 55 blatskih lumblija.

Nakon pozdravnih riječi domaćina i zahvale svim natjecateljima i sudionicima na doprinosu u očuvanju i promicanju izvorne gastronomske tradicije i kulturne baštine Blata, uslijedio je blagoslov izloženih lumblija, blatskih likera i specijalnih rakija, te ostalih domaćih proizvoda OPG-ova sa ovoga područja.

O porastu interesa za događanje, ne samo u smislu ukupnog broja posjetitelja, već i interesa kako domaćeg stanovništva, tako i stranih posjetitelja, ali i ostalih dionika povezanih sa turizmom možda najbolje govori slijedeća činjenica da od 2015.godine, naš program Dana blatske lumblije i samu degustaciju lumblija obogaćuje prezentacija i degustacija autohtonih blatskih likera, specijalnih rakija te ostalih vrsnih domaćih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Posebni gosti večeri bili su predstavnici i sudionici projekta “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta”, i to: starogrojski paprenjok iz Starog Grada na Hvaru, dolska torta hrapoćuša iz Dola na Braču te viška pogača iz Visa na Visu, uz naravno neizostavnu blatsku lumbliju.

Projekt “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” je projekt koji je nastao na inicijativu dviju ustanova iz Blata – Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato i prvi put je predstavljen javnosti u Splitu u prosincu 2017.godine u Hrvatskom pomorskom muzeju prilikom predstavljanja i otvaranja Virtualnog muzeja iseljeništva te na gastro radionicama na studiju gastromonije u Aspiri. Cilj ovog projekta jest povezati četiri iseljenička otoka i njihova četiri mala mjesta ( Korčula – Blato, Hvar – Stari Grad, Brač – Dol, Vis – Vis) preko njihovih tradicionalnih recepata (blatska lumblija, starogrojski paprenjak, dolska torta hrapoćuša i viška pogača).

Navedeni recepti imaju dugu tradiciju izrade u navedenim mjestima i dio su baštine mjesta iz koje su odlazili, a na navedenim područjima se rade stotinama godinama tako da je neosporno za zaključiti da su u svim doseljeničkim valovima bili prisutni u trenucima migracija.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo, ali i obogatiti našu turističku ponudu. Iseljenike iz područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Pa je tako velik dio njih i ponio i uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinjstvo i u mjesta u kojima su odrasla.

U današnje vrijeme je nama pak poticaj i izazov da očuvamo te tradicionalne recepture u njihovom izvornom obliku te da ih ponudimo i prezentiramo našim posjetiteljima kao sastavni dio naše kulturno-turističke-gastro priče koja je neizostavni dio našeg otočnog identiteta i boljeg upoznavanja načina života lokalnog stanovnštva destinacije koji u sebi krije dugoročni potencijal kvalitetnog i održivog turističkog proizvoda.

Tako su uz degustaciju izloženih blatskih lumblija, ali i proizvoda koji su dio projekta “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta”, svi posjetitelji imali su priliku uživati i u proizvodima Društvo prijatelja "Vino u tradiciji življenja", OPG Protić Sanja, Blato 1902 d.d., Moja Nadalina jdoo, Lovačko društvo “Jastreb” te Škatula iz Korčule.

Tokom večeri sve posjetitelje zabavljao je Art Acoustic Band.

Samo događanje zasigurno su uljepšale i tancarice viteškog udruženja Kumpanjija Blato odjevene u tradicionalnu žensku nošnju blatskog tanca, pastirskog plesa kotilijuna i građanske nošnje.

Pored samog izložbenog i degustacijskog dijela večeri u kojem su se pored samih blatskih lumblija i varenika mogli degustirati i ostali tradicionalni likeri, rakije ili prošek, ova večer je imala i svoj natjecateljski karakter u kojem se 55 blatskih lumblija i 24 varenika natjecalo za titulu tri najbolje blatske lumblije i tri najbolja varenika po mišljenju stručnog ocjenivačkog žirija.

Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za varenik u sastavu: Domagoj Donjerković, Mileva Milat i Petar Bačić tri najbolja varenika ove godine su: varenik Maje Žuvele, varenik Tonke Žuvele i varenik Katje Sardelić Kraljević.

Prema odluci stručnog ocjenjivačkog žirija za blatsku lumbliju u sastavu: Mirjana Mirošević, Marija Protić Sršen, Jelica Novaković, Fanita Šeman, Nela Žaknić i Zrinka Favro tri najbolje ovogodišnje blatske lumblije su: blatska lumblija Marije Vlatko, blatska lumblija Martine Padovan i blatska lumblija Marijane Žuvela.

Ususret izložbi, degustaciji i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika u 2018. godini dan ranije, 26. listopada predstavljeni su sudionici projekta “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” pa su tako u jutarnjim satima u konobi Zlinje održane radionice izrade starogrojskog paprenjaka i viške pogače, a uvečer u kušaoni vina Blato 1902 predstavljeno je eko etno selo Dol i njihova torta hrapoćuša.

Program je završio u nedjelju, 28. listopada tradicionalnim programom blagoslovom i degustacijom blatskih lumblija učenika Srednje škole Blato na Plokati.
Blatska lumblija kao tradicionalna blatska delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života Blata te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu - ljubavnu priču koja je našim posjetiteljima jako privlačna.

Ovo jedinstveno događanje zasigurno doprinosi imidžu Blata i otoka Korčule kao otoka za život tijekom cijele godine, uz neprestano čuvanje i njegovanje starih običaja i tradicije te promicanja autohtonog kolača kao što je blatska lumblija.

Dani blatske lumblije kao manifestacija započeli su 2012.godine kada su se na izložbi našle ukupno 42 lumblije. Prvotno mjesto događanja bila je Mala dvorana Doma Kulture, no zbog velikog interesa natjecatelja, samih sudionika i dobrog odaziva posjetitelja Mala dvorana pokazala se nedostatnim prostorom da okupi sve one koji su posjetili ovo događanje. Stoga se od 2014.godine ovo događanje organizira u Velikoj dvorani Doma Kulture u Blatu, također o blagdanu Svih svetih, kada se lumblija i tradicionalno priprema u našim kućanstvima.

Gosti koji prepoznaju vrijednost blatske lumblije su gosti koji dolaze u predsezoni i podsezoni, to su gosti sa razvijenim poštovanjem prema vrijednostima tradicije i kulture područja na koje dolaze, izuzetno cijene lokalnu gastronomiju stoga je implementiranje blatske lumblije u stalnu kulturno gastro turističku ponudu Blata i naše destinacije, kao i sami proces zaštite blatske lumblije temeljem oznake zemljopisnog podrijetla i sveukupno promoviranje tradicije i očuvanja baštine koja se prenosi kroz umijeće izrade ovog autohtonog kolača za nas iznimno značajan.

Zbog svojih sastojaka blatska lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji."Ne zaboravi me" poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.