U podružnici Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku programom predstavljanjem projekta „4otoka / 4 mjesta / 4 recepta” i najavom programa 7. Dana blatske lumblije i službeno je započeo ovogodišnji program 7. Dani blatske lumblije, manifestacije koja se već tradicionalno odvija u drugoj polovici listopada u Blatu, a sve u cilju promicanja i očuvanja blatske lumblije.

Ovogodišnji program službeno je započeo predstavljanjem u Dubrovniku gdje se predstavio projekt 4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta koji je započeo u prosincu prošle godine sa predstavljanjem u Hrvatskom pomorskom muzeju prilikom predstavljanja i otvaranja Virtualnog muzeja iseljeništva i radionicama na učilištu Aspira / studij gastronomije.

Nakon pozdravne riječi Maje Mozare ( HMI Dubrovnik) novi projekt „4otoka / 4 mjesta / 4 recepta” predstavila je Ivana Sardelić (Blatski fižuli ustanova u kulturi), a Maja Šeparović ( Turistička zajednica općine Blato) predstavila je program 7. Dana blatske lumblije čiji su posebni gosti ovu godinu predstavnici „4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” koji će od 26.-27. listopada sudjelovati u radionicama izrade starogrojskog paprenjaka i viške pogače, predstavljanju eko-etno sela Dol i torte hrapoćuše te će se zajedno predstaviti na završnoj manifestaciji 27. listopada kada će se upriličiti izložba, degustacija i proglašenje najbolje blatske lumblije i varenika. Uz navedeno prezentirati će se ponuda i degustacija autohtonih blatskih likera, specijalnih likera te ostalih vrsnih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Po završetku predstavljanja upućen je poziv svima da dođu u Blato i posjete bogat program 7. Dana blatske lumblije gdje mogu sudjelovati u radionicama, predstavljanjima i degustacijama.

„...jer Blatska lumblija nije samo kolač, ona je cijela jedna priča koja govori o tradicionalnom načinu otočkog življenja, okružju i načinu života, a uza se veže romantičnu ljubavnu priču.”

Projekt “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta” povezuje četiri iseljenička otoka i njihova četiri mjesta ( Korčula – Blato, Hvar – Stari Grad, Brač – Dol, Vis – Vis) preko njihovih tradicionalnih recepata (blatska lumblija, starogrojski paprenjak, torta hrapoćuša dol i viška pogača).

Navedeni recepti imaju dugu tradiciju izrade u navedenim mjestima i dio su baštine mjesta iz koje su odlazili, a na navedenim područjima se rade stotinama godinama tako da je neosporno za zaključiti da su u svim doseljeničkim valovima bili prisutni u trenucima migracija.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo. Iseljenike iz područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Pa je tako velik dio njih i ponio i uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinjstvo i u mjesta u kojima su odrasla.

Foto: Dubrovački vjesnik