Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Blatu je prvi put organizirana manifestacija Dani Kopile u organizaciji Općine Blato i Turističke zajednice općine Blato.

Tako je u srijedu 26.rujna u jutarnjem dijelu programa održana interaktivna radionica za predškolce Dječjeg vrtića Blato i Dječjeg vrtića Marija Petković Blato - prezentacija i priča o arheološkom nalazištu Kopila - priča o lokalitetu, priča o nakitu, priča o oružju, priča o životu i običajima koju je vodila Ana Šeparović – Centar za kulturu Vela Luka.

U večernjem dijelu programa, koji je ujedno bio i službeno otvaranje same manifestacije u Maloj dvorani Doma kulture u Blatu održano je predavanje „Novosti u istraživanju arheološkog lokaliteta Kopila“.

Pored Dinka Radića, samom događanju nazočila su i dva gostujuća predavača - Davorka Radovčić, antropologinja i kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu te Eske Willerslev, danski znanstvenik i evolucijski genetičar sa Sveučilišta u Kopenhagenu te jedan od vodećih genetičara današnjice.

Manifestaciju je najavila i službeno otvorila Maja Šeparović (Turistička zajednica općine Blato).

Program se nastavlja sve do subote 29.rujna te uključuje edukativno-turističke ture do lokaliteta kao i tematsku gastro manifestaciju „Doručak s Kopile“ koja će se održati u subotu u Gradskom parku u Blatu od 9 do 12 sati.