U četvrtak, 16.kolovoza u mjestu Dol na otoku Braču održala se tradicionalna gastro manifestacija 9. Noć hrapoćuše.

Torta hrapoćuša ili Dolska torta jedna je od zaštitnih znakova mjesta Dol na Braču, nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a prošle je godine ova torta dobila i oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Suradnjom Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato s udrugom Hrapoćuša, Dol i Turističkom zajednicom općine Postira ostvareno je gostovanje OPG Sanja Protić i Blato 1902 d.d. koji su na ovoj gastro manifestaciji prezentirali blatsku lumbliju te ostale eno-gastro proizvode Blata i otoka Korčule, a ujedno je ovo i svojevrstan nastavak projekta naziva “4 otoka / 4 mjesta / 4 recepta”, osmišljenog sa željom spajanja četiri dalmatinska, izrazito iseljenička otoka, u jednu gastronomsku priču koja ima za cilj očuvanje baštine kako na prostorima Dalmacije, tako i u svim dijelovima svijeta gdje se nalaze potomci ljudi koji su otišli iz ovih prostora.

Otoci Brač, Hvar, Vis i Korčula i njihova mjesta Dol na Braču, Stari Grad na Hvaru, Vis na Visu i Blato na Korčuli nosioci su četiri gastronomska unikata koja ih spajaju, a to su: torta Hrapoćuša, starogrojski paprenjok, viška pogača i blatska lumblija.

9 noc hrapocuse1

9 noc hrapocuse2

9 noc hrapocuse3

9 noc hrapocuse5