U sklopu obilježavanja međunarodnog dana muzeja u Blatu u subotu, 26.svibnja održana je planinarsko – turistička tura Blato – Krtinja – Hrastovice – Blato.

Nastavljajući suradnju s HPD Spivnik Blato ova tematska tura krenula je iz Gradskog parka, okupivši polaznike ispred “putokaza” postavljenog kroz prethodnu manifestaciju obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u Blatu.

Pješačka tura/staza Blato - Krtinja – Hrastovice – Blato (3km) je jedan od mnogobrojnih suhozidnim načinom gradnje utvrđenih poljskih puteva u okolici Blata koji su blatski težaci, ali i veleposjednici, koristili za prijevoz dobara do svojih posjeda. Navedena staza je ujedno i najbliži smjer kojom se moglo doći od naselja Blato do uvala Kurija i Popovratka (Prigradica), i pruža jedan od najljepših pogleda na sjevernu rivijeru otoka Korčule. Suhozidi i stare kamene kućice svjedoče o vremenu kada su vinova loza, maslina i ostale mediteranske kulture bile dominantna djelatnost lokalnog stanovništva, a način života jednostavan, samodostatan i skroman.

Djelić te baštinske priče svim sudionicima prikazan je prilikom dolaska na Hrastovice gdje je Veljko Žuvela prezentirao dio bogate etnografske građe koju je na svom posjedu sačuvao, a koja prikazuje neka prošla vremena.

Gosti sudionici na ovoj planinarsko-turističkoj turi bili su i članovi HPD Mareta Vela Luka.