Blatski fižuli ustanova u kulturi, Turistička zajednica općine Blato i etno zbirka Barilo četvrtu godinu za redom obilježavaju Međunarodni dan muzeja prigodnim programom prateći zadanu temu koja je za ovu godinu bila "Hiper - povezani muzeji: novi pristupi, nova publika".

Program je započeo otvaranjem izložbe radova Dubravka Veljačića "Okovi stigme" u Domu za odrasle osobe Blato. Na samom početku prisutnima se obratila Ivana Sardelić (Ustanova u kulturi Blatski fižuli) i Maja Šeparović (Turistička zajednica općine Blato) te Katija Boroe, ravnateljica Doma za odrasle osobe Blato koja je sve prisutne upoznala sa povijesti Doma, ali i sa samim autorom te istakla važnost održavanja ovakvih i sličnih programa. Na samom kraju svima prisutnima se obratio i autor radova Dubravko Veljačić.

"Prateći smjernice ovogodišnje zadane teme obilježavanja međunarodnog dana muzeja, mišljenja smo kako je baš ovogodišnje otvaranje manifestacije u idiličnom zelenom okruženju prostora Doma za odrasle osobe u Blatu idealna kombinacija iz više razloga. Ne samo što se naš program i koncept približava skupini pomalo društveno nepovoljnog položaja, već i samo lokalnu zajednicu približava ustanovi kao instituciji koja se istovremeno kroz lokalno partnerstvo aktivno uključuje u program obilježavanja, ukazujući pritom i na važnost kulturno povijesnih karakteristika koje sami prostor posjeduje. Tražeći publiku izvan dosadašnjih okvira, pokušavamo se i na inovativne načine angažirati oko "stare" publike, koja je možebitno navikla na otvaranja izložbi u "tradicionalnijim" prostorima. Naposlijetku, kroz najavu i praćenje cijelog događanja putem interneta ui društvenih mreža neprestano osiguravamo interakciju sa pojedincem stvarajući tako osobni kontakt, ciljani interes za program i umrežavanje u prenosšenju snažne poruke koju isti nosi."