U petak, 27.listopada, u Maloj dvorani Doma kulture u Blatu u sklopu programa 6. Dani blatske lumblije održana je javna prezentacija na temu:

Blatska lumblija – postupak zaštite naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla;
Udruga Poljički soparnik, Omiš – primjer dobre prakse – Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak (ZOZP).

Predavanje je održao veliki knez poljički Petar Rodić, dopredsjednik Udruge Poljički Soparnik .

Poljički soparnik jedno je od najvrjednijih tradicionalnih jela, nekada posno jelo, a danas specijalitet i nezaobilazno jelo svih trpeza i promotor samih Poljica. Poljički soparnik je uvršten u nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvatske i nosi oznaku zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla pri EU.

Govoreći o još jednom autohtonom proizvodu kao što je blatska lumblija, i samom profiliranju ovog proizvoda kao tradicionalnog kolača s porukom, možemo govoriti i o višestrukom potencijalu korištenja ovog proizvoda koji vrlo lako objedinjuje turističku, poduzetničku i gastronomsku povezanost, a sve s naglaskom na lokalnu kuhinju i tradicionalna autohtona jela.

U današnje vrijeme globalizacije kada se pomalo zaboravljaju istinske vrijednosti našeg podneblja a tradicionalna kultura umire javlja se nužnost i potreba za očuvanjem istinskih vrijednosti i zaštiti tradicijske i nematerijalne baštine kako bi kulturna baština imala svoje mjesto i bila sačuvana od zaborava, a ujedno doprinosila očuvanju hrvatske nematerijalne baštine.“

zozp1  zozp2  zozp3  zozp4