Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koji se svaku godinu obilježava 18. svibnja ustanova u kulturi Blatski fižuli, Turistička zajednica općine Blato i etno kuća Barilo organizirali su program koji je trajao od 10.-18. svibnja.

Ovogodišnji partneri u projektu su bili HPD Spivnik, dječji vrtić Blato, Dječji vrtić Marija Petković, Osnovna škola Blato, Srednja škola Blato, Muzej grada Šibenika, Konoba Zlinje, Blato 1902. d.d. i Korčula Larus. Obilježavanja međunarodnog dana muzeja u Blatu se obilježava treću godinu za redom, a ovogodišnja zadana tema manifestacije je "Muzeji i sporne povijesti - govoriti o neizrecivom u muzejima".

Cilj programa u Blatu je bio pokazati kako se baština može interpretirati na različite načine i tim povodom u atriju Etno kuće Barilo upriličen je program naziva "Blatska lumblija - svak je čini po svoju". Tako su u 18:00 sati krenule edukativno-kostimirane ture od Gradskog parka kroz mjesto koje su kroz mjesto vodili dvoje kostimiranih vodiča. Za ovu priliku oni su predstavljali mladu Blajku i Francuza i kroz različite priče i legende promovirali legendu o blatskoj lumbliji. Po dolasku u etno kuću Barilo uslijedio je obilazak zbirke i nastavak programa u kojem su prezentirane prezentacije na temu blatske lumblije.

Vodeći računa da kroz naš program približimo sadržaj i korisnicima najmlađe dobi te tako kreiramo interes za kulturnu baštinu na samom početku polaznici Dječjeg vrtića Blato recitirali su pjesmu o Pierru i Frani, odnosno mladoj Blajki i Francuzu onako kako ih oni vide, a zatim su uslijedile prezentacije i to: "Legenda o blatskoj lumbliji - različiti aspekti blatske lumblije", "Primjena matematike u receptu blatske lumblije", "Pet godina manifestacije Dani blatske lumblije" i "Radionice izrade lumblije Srednje škole Blato".

Po završetku prezentacija svi posjetitelji su bili pozvani na javnu raspravu na temu blatske lumblije i na koji je to način svatko čini po svoju, nakon čega je uslijedila degustacija iste.