U sklopu programa obilježavanja međunarodnog dana muzeja u Blatu u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi,Turističke zajednice Općine Blato i etno kuće Barilo (10.-18.svibnja) u četvrtak je u Etno kući Barilo održan Dan otvorenih vrata etno kuće Barilo i predstavljanje haiku poezije pjesnika Srđana Duhovića koji se u prostorima etno kuće susreo s učenicima Srednje škole Blato. Prije susreta s učenicima Srđan Duhović je imao priliku razgledati zbirku u čijim prostorima se veći dio programa obilježavanja i odvija.

Sami cilj ovog susreta bio je približiti haiku poeziju učenicima kroz promociju knjige i popratnog CD-a, te ih ujedno i navesti na raspravu o ovakvoj vrsti poezije, pomalo „spornom“ za naše podneblje i uobičajeni lirski izričaj.

“ Srđan Duhović po vokaciji je pjesnik koji dijeli sudbinu otočnih pjesnika koji žive u svom izoliranom otočnom mikrokozmosu, bez mnogo prilike za širom prezentacijom. Za njegovu poeziju karakteristični su istančani izričaj i škrti jezik.”

Program se nastavlja s planinarsko turističkim turama Blato Žjan Blato i edukativno interaktivnim turama uz kostimirane vodiča na temu "Blato i legenda o blatskoj lumbliji.“

Završnica programa je u četvrtak, 18.svibnja, pod nazivom “ Blatska lumblija – interpretacija baštine” u sklopu kojeg će se održati i javna tribina Blatska lumblija - sva'k' je čini po svoju te prezentacija popratnog programa i degustacija blatske lumblije u etno kući Barilo.