U organizaciji Općine Blato, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, nastavljeni su istraživanja nekropole protopovijesnog naselja Kopila, smještenog na sjevernom rubu Blatskog polja na Korčuli.
Planirano je da ovogodišnja istraživanja traju dva tjedna, ali učestale kiše remete prvobitan plan i usporavaju radove. Povod koji je motivirao dr Dinka Radića iz Centra za kulturu Vela Luka i dr Igora Borzića docenta na Odjelu za arheologiju Sveučilišta Zadru da pokrenu višegodišnji istraživački ciklus, je zbirka predmeta (slikanih vaza, srebrnih i brončanih kopča, ukrasnih igala…) koja se duže od 100 godina čuva u Dubrovačkom muzeju, a za koju je poznato da potječe s Kopile.
Iskapanjima lanjske godine konstatirano je da se na južnim padinama Kopile nalazi jedinstveno protopovijesno groblje, korišteno u razdoblju od 4. do 1. stoljeća prije Krista. Istraživači pretpostavljaju da se radi upravo o lokalitetu kojeg prije više od 150 godina spominje Nikola Ostoić, navodeći u još starije doba pronađene nalaze, koji su kasnije dospjeli u Dubrovnik. Posebno je zanimljiva jedinstvena, monumentalna arhitektura koja se vezuje uz ukope pojedinih lokalnih velikaša (knezova).
Ovogodišnji cilj bio je pokušati definirati vrijeme početka korištenja nekropole te u isto vrijeme odrediti tip grobnica i vrstu onovremenih ukopa. Usprkos činjenici da je lokalitet prije gotovo dva stoljeća prekapan, odnosno dijelom uništen tijekom dosadašnjih iskopavanja nađena je veća količina slomljenih posuda napravljenih u radionicama tadašnjih helenističkih gradova poput Canose, Gnatie, Isse i drugih.