Program 9. dana blatske lumblije nastavlja se i ove godine, iako znatno drugačiji i prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pa smo tako nažalost ove godine uskraćeni za onaj prepoznatljivi, najzanimljiviji i najukusniji dio ove manifestacije, a to je centralno događanje - izložba i degustacija najboljih blatskih lumblija i varenika u Velikoj dvorani Doma kulture u Blatu uz bogatu i raznoliku ponudu naših izlagača.

Punoću bogate mediteranske arome stopljene u blatskoj lumbliji najbolje ćete osjetiti onda kada istu probate u Blatu. Jednom kada probate taj okus, zasigurno ga nikada nećete zaboraviti ...

Zašto? Zato što se onda kroz tu aromu okusa i mirisa prožima i dašak sjećanja, ali još važnije trag naših korijena i čvrsta povezanost s našim precima, kao i onima koje ne želimo zaboraviti, onima koji su nam posebno dragi, onima koji su daleko od nas ili nažalost više nisu s nama. S obzirom na njenu višestoljetnu prisutnost na ovim područjima, značaj koji ima u kulturološkom, povijesnom, tradicijskom, gastronomskom, a u novije vrijeme i u turističkom smislu, priča o blatskoj lumbliji ne može biti svedena tek na jednu priču ili legendu. Ona je puno više od toga...

Ove godine naglasak se daje na prezentaciju u javnom prostoru pod nazivom "Blatska lumblija – okus tradicije i kolač sjećanja", koja planira biti postavljena na otvorenom/ sporedni ulaz u Veliku dvoranu Doma Kulture/ dana 30.listopada 2020.godine/petak od 09:00 – 13:00, u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato. Važno je napomenuti da ovaj prezentacijski dio, u skladu s epidemiološkim uvjetima, nema svoje službeno otvaranje niti će u ijednom trenutku biti formirano okupljanje skupina bilo kojeg tipa.

Posebna zanimljivost ove prezentacije, a ujedno i natjecateljski dio ovogodišnjih 9. dana blatske lumblije biti će posljednji pano ove prezentacije, a koji je ostavljen prazan, bez teksta i popratnih fotografija, kao na ostalim izložbenim panoima, pod nazivom Vaši recepti. Ideja je da sve naše vrijedne blatske domaćice, umjesto da nam donesu svoje lumblije na degustaciju i izložbu, ostave svoj rukom pisani recept, zajedno sa svojim kontakt podacima, jer će se posljednji, deveti dan, odabrati devet sretnih dobitnika putem pristiglih recepata. Planirano nagradno izvlačenje i proglašenje najboljih blatskih lumblija organizirat će se putem Radio Blata u srijedu, 11.studenog 2020.godine u 11:00 sati.

Pravila natjecanja:
✔mogu se natjecati svi s prebivalištem na području Općine Blato
✔potrebno je rukom napisati recept i postupak izrade te ga ostaviti u zatvorenoj kuverti u posebnoj kutiji ispred Turističkog ureda Blato, zajedno sa vašim kontakt podacima
✔ svi prijavljeni sudjeluju u nagradnoj igri koja traje do ponedjeljka, 9. studenog do 15:00 sati
✔ izvlačenje čak devet sretnih dobitnika održat će se u posebnoj emisiji Radio Blata u srijedu, 11. studenog u 11:00 sati
✔ devet najsretnijih čekaju nagrade Konoba Zlinje Blato, OPG Sanja Protić i Blato 1902 d.d. i zato olovke u ruke, zapišite i zamislite, dostavite nam vaše recepte i sačuvajmo zajedno tradiciju izrade blatske lumblije

Usporedno s ovim programom, i kao svakodnevna najava ovogodišnje manifestacije, sve do 11.studenog 2020.godine, kada je ovo izvlačenje i završnica manifestacije planirano, bit će čitane crtice iz spomenute prezentacije Blatska lumblija – okus tradicije i kolač sjećanja u eteru Radio Blata kako bi i na ovaj prigodni način potaknuli naše Blajke da nam se i ove godine pridruže, kao što nikada to nisu propustile napraviti i podržati ovu manifestaciju svih ovih prijašnjih godina. Sigurni smo da će naši slušatelji i dragi prijatelji uživati slušajući ove crtice, ne samo putem radijskih valova, već čitati iste i putem društvenih mreža, kao i biti potaknuti da istu dođu razgledati za vrijeme trajanja ove izložbe na otvorenom, pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera, a da ćemo sve one drage posjetitelje dodatno podsjetiti zašto ovaj kolač od dizanog tijesta, koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno i svojim posebnim sastojcima, kao i svom neizostavnom sastojku vareniku, koji ovom kolaču, pored one prepoznatljive note punoće okusa, daje i karakterističnu blago smeđu boju koja je tako posebna i nama svima Blajkama i Blaćanima nezaboravno draga.